hirdetés
hirdetés
  • 728_90
  • gyulai_fiat_tipo_sedan_728x90_180131

Új Toyota dízelek:Pörgõsebb, erõsebb, tisztább motorok

2004 a Toyota Avensis eddig legjobb éve volt, Európában több mint 145.000 példány

Piezoelektromosan

 

Saját kategóriájában az Avensis vezeti a benzinmotoros modellek eladási statisztikáját. A Toyota Avensis az európai D szegmensben az ötödik helyen áll, ami hatalmas elõrelépés a modell bemutatása óta.

Az Avensishez két új 2.2 literes D-4D dízelmotor (150 és 177 lóerõvel) mutatkozott be a közelmúltban. Ezek a motorok az új Clean Power dízelmotor család elsõ tagjai, amelyek nagyobb teljesítményt és kisebb károsanyag-kibocsátást nyújtanak.
Az új motorok érkezésével az Avensisé lesz az egyik legszélesebb dízelpaletta a szegmensben. A 116 lóerõs 2.0 D-4D lesz az alapmodell, amelyet a 150 lóerõs, 2.2 literes D-4D, majd pedig a csúcsmodell, a 2,2 literes, 177 LE-s D-4D motor követ. Mindkét változat – a 150 és a 177 lóerõs is – könnyebb, mint a riválisok öntöttvas blokkal készült erõforrásai. A maga 15,8:1-es értékével a 177 lovas változat a világ legalacsonyabb sûrítésû, sorozatgyártású dízelmotorja. Piezoelektromos befecskendezõi kétszer gyorsabbak, mint a korábi szolenoid befecskendezõk, mivel a tû emelése és zárása is gyorsabb, és ez a rendszer állítja elõ a legnagyobb befecskendezési nyomást – 1800 bart. Ugyanebben a motorban elektromosan vezérelt, változó lapátszögû turbófeltöltõt is találhatunk (VNT). Ez lehetõvé teszi, hogy a motorvezérlõ elektronika precízebben és progresszívebben aktiválja a lapátokat a feltöltõn, ami hatékonyabbá teszi a turbó mûködését.

A Toyota D-CAT (Diesel Clean Advanced Technology) olyan integrált technológiák együttese, amelyek a modern dízelmotorok között a legkisebbre mérséklik a káros anyagok kibocsátását. Így a motor jócskán fölülmúlja az EURO IV környezetvédelmi norma elõírásait, hiszen nagymértékben csökken a szénhidrogének (HC), a szénmonoxid (CO), a nitrogénoxidok (NOx) és a koromrészecskék (PM) mennyisége. Az új 177 lóerõs 2,2 literes D-4D motorban a Toyota D-CAT drasztikusan csökkenti mind a NOx, mind pedig a koromrészecskék mennyiségét.

Kék2005-09-07

hirdetés

Ajánlott olvasnivaló