hirdetés
hirdetés

Volkswagen világújdonság

Lehetõvé teszi a nyitott kocsi korlátlan, ?minden évszakos? használatát, valamint ? nagyobb sebességeknél és zárt tetõ esetében is ? csendesebb.
Mindentetõ- Eos
 
 
A Bogár, a Karmann Ghia, a Golf és a New Beetle sorozatok összesen több mint egymillió Volkswagen cabrioját követõen 2006 májusában megjelenik a Volkswagen Eos.
Az új Volkswagen Eos a világon az elsõként kínál beépített toló-billenõ üvegtetõvel kiegészített, ötrészes keménytetõt személyautóba. A teljes tetõ elektrohidraulikus rendszerével mindössze 25 másodperc alatt nyitható, illetve zárható. Az elõnyök:  
A szélvédõ kerete ? pontosabban a tetõ kereszttartója ? jóval kevésbé nyúlik az utastér fölé, mint az eddig ismert, ilyen jellegû megoldások esetében.   A szélvédõ kevésbé hátranyúló kerete jóval könnyebbé teszi a bejutást a nyitott Eosba, mivel fejünkkel nem szükséges a keretet egyfajta körözõ mozdulattal kikerülni.   A tetõ tömege 12 kilogramm, és 1,125 méteres szélességével és 0,605 méteres hosszúságával jócskán felülmúlja a hagyományos üveg tolótetõk méreteit. Teljesen hátratolt állapotában az üvegtetõ 1,035 méter széles és 0,390 méter hosszú nyílást tesz szabaddá. Az elsõ, összecsukható keménytetõbe épített tolótetõ azonban emellett 35 milliméteres magasságig meg is emelhetõ.   Mindemellett lehetõvé teszi a nyitott kocsi  korlátlan, ?minden évszakos?  használatát, valamint ? nagyobb sebességeknél és zárt tetõ esetében is ? a csekély szélzaj-szint elõnyeit is kínálja. A szilárd tetõ a rongálók és tolvajok dolgát is megnehezíti. A tetõrendszer a német Webasto céggel közös fejlesztésben készült.  
Az Eos 1,79 méter széles, 4,41 méter hosszú és 1,44 méter magas, tengelytávja pedig 2,58 méter. A széles nyomtáv (1,55 méter felett) hozzájárul az Eos agilis és jó irányíthatósági tulajdonságaihoz.   Az 1.469 kilogrammos autó karosszériája merev: a nagyszilárdságú acéllemezek, és további olyan innovatív megoldások célzott alkalmazásának köszönhetõen, mint például a csõmerevítõk az ajtókban, az Eos dinamikus és statikus merevsége a B-kategória legjobb értékei közé tartozik.     Az Eos olyan borulásvédõ rendszerrel rendelkezik, amely a jármû meghatározott oldalirányú gyorsulási vagy dõlésszög-értékének (speciális érzékelõk adatai alapján) túllépését követõen legkésõbb 0,25 másodperccel kiemelkedik a hátsó fejtámlák környezetébõl. Ez a rendszer felépítésében és mûködésében egyaránt megfelel a New Beetle Cabriolet modellben alkalmazott megoldásnak.    
Az elsõ légzsákok mellett a Volkswagen e cabriojában speciális oldalsó légzsákokat ? úgynevezett fej-mellkas légzsákokat ? alkalmaz. Ezek ütközéskor vízszintes és függõleges irányba egyaránt nyílva, a teljes oldalsó ablakfelületet lefedik. Ezzel koncepciójukat tekintve átveszik a hagyományos fej- vagy függönylégzsákok szerepét, amelyek használata nyitott tetõ mellett konstrukciós okokból, értelemszerûen nem volna lehetséges. A motorok: az Eos motorválasztéka négyféle benzines (a teljesítményválaszték: 115 LE, 150 LE, 200 LE, 250 LE), valamint egy 140 lóerõs, szériában dízel részecskeszûrõvel szerelt TDI erõforrást kínál. 147 kilowatt teljesítményig négyhengeres, közvetlen befecskendezésû motorok dolgoznak, a 184 kilowattos változat azonban már hat hengerrel produkálja erejét, és a DSG kettõs tengelykapcsolós sebességváltóhoz csatlakozik.
 

pohu-kgy2006-06-05

hirdetés

Ajánlott olvasnivaló

Érdekes lehet még

Volkswagen Golf Variant Comfortline 1.4 TSI

Volkswagen Golf Variant  Comfortline 1.4 TSI - kiskép

Ár: 6.011.000 Ft
Felépítés: Kombi
Üzemanyag: Benzin
Váltó:

Részletes adatok...

Volkswagen Polo 60 Trendline

Volkswagen  Polo 60 Trendline - kiskép

Ár: 2.790.000 Ft
Felépítés: Ferdehátú
Üzemanyag: Benzin
Váltó:

Részletes adatok...

Volkswagen Polo 70 Trendline

Volkswagen  Polo 70  Trendline - kiskép

Ár: 2.891.000 Ft
Felépítés: Ferdehátú
Üzemanyag: Benzin
Váltó:

Részletes adatok...