hirdetés
hirdetés

Használhatunk téli gumit nyáron?

Egy járvány és egy kisebb pénzügyi krízis bőven elég ahhoz, hogy meg akarjunk spórolni pár ezer forintot, és inkább kihagyjuk a gumicserét. De vajon szabad téli gumival nyáron közlekedni?

A szakértők ajánlása szerint akkor kell új téli gumit vásárolni, amikor a mintázat mélysége eléri a 4 mm-t, vagy akkor, amikor idősebb korába lépnek az abroncsok. Igaz, hogy a szabályozások szerinti követelmények általában 1,6 mm-t jelölnek meg, de a téli gumik kopása nagyon veszélyes a hideg utakon, és lényegesen növeli a balesetveszélyt. Az sem elhanyagolandó tény, hogy könnyen kaphatunk egy csinos bírságot is, tehát, ha a saját biztonságunk miatt nem, akkor a pénztárcánk jóléte miatt válasszuk a cserét.

Használhatunk téli gumit nyáron?
A kép forrása: pexels.com

Mi történik nyáron?

Ha többször olvastunk már az abroncsokról, akkor minden bizonnyal hallottunk az ADAC tesztekről. Ez a német csoport minden évben kipróbál pár abroncsot, és kemény próbák alá teszi. A kapott eredményeket utána megosztják a felhasználókkal, hogy könnyebb legyen kiválasztani a következő abroncsunkat. Az ADAC tesztelők azonban arról is biztosítanak, hogy a kopott gumik sosem fognak olyan jól tapadni, mint az újak, azonban még mindig jobbak lesznek, mintha nyáron használnánk. Ha pedig téli gumit választunk, akkor nemcsak környezettudatosak leszünk, hanem gazdaságilag is jobban járunk.

A nyári és a téli gumik nagyon eltérőek, ha a futófelület anyagát vagy a mintázatát nézzük. Az első és legfontosabb különbség, hogy az összetételük más, hiszen a téliek úgy vannak kialakítva, hogy a hidegebb napokon is rugalmasak maradjanak, miközben a nyári abroncsok 7 fok alatti hőmérsékleten elkezdenek keményedni, így lényegesen lecsökken a vezetés biztonsága és a kényelem is. A futófelület mintázata szintén eltér egymástól, mivel a téli hónapok során sokkal fontosabbá válik a tapadás, hiszen esőre, hóra és jégre is számíthatunk.

Hogyan teljesít a téli gumi nyáron?

Innentől kezdve csak azt kell megvizsgálni, hogy a téli gumi hogyan fog nyáron teljesíteni. A 7 fok feletti hónapok során a gumi összetétele puhává és rugalmassá válik, aminek a hatására az abroncs eldeformálódhat, és még a tapadásából is veszíthet, amit fékezéskor és kanyarodáskor fogunk tapasztalni. Ilyenkor a féktáv hosszú lesz, főleg, hogy a jobb látási viszonyok miatt mindenki kicsit gyorsabban szokott vezetni. Ráadásul az sem elhanyagolandó tény, hogy a téli gumi nyáron sokkal gyorsabban kopik, tehát hamarabb kell majd újat vásárolni, ami semmi esetre sem nevezhető gazdaságos megoldásnak.

A legnagyobb veszélyt mégis a megnövekedett féktávolság jelenti. Sajnos az utakon rengeteg kiszámíthatatlan helyzet vár ránk, amit az óvatos sofőrök sem tudnak elkerülni. Ha például 100 km/órával megyünk, akkor a féktáv 16 méterrel lesz hosszabb, ami bőven elég ahhoz, hogy valakinek az életét veszélyeztessük. Száraz útviszonyok mellett a téli gumik veszíteni fognak a stabilitásukból, és szinte ragadni fognak a felhevült aszfalthoz, ami a defektek kockázatát is növeli.

Összességében elmondhatjuk, hogy a téli gumi használata nyáron egyáltalán nem ajánlott, úgyhogy ne próbálkozzunk vele!

X2021-06-24

hirdetés

Ajánlott olvasnivaló