hirdetés
hirdetés

Mit tud egy profi négyévszakos gumi?

Amikor gumivásárlásról beszélünk, akkor nem igazán szoktuk emlegetni a négyévszakos gumikat, pedig a prémium minőség itt is látható eredményeket hoz. Tény és való, hogy nem minden vezetőhöz illeszkednek ezek az abroncsok, de ez inkább a vezetési stílusunk miatt történik. Egyszerűen vannak olyan autótulajdonosok, akik minden egyes napot az autópályán töltenek, és a biztonságuk érdekében nyári és téli gumival kell haladniuk.

Négyévszakos Gumi
A kép forrása: pexels.com

Kinek való a négyévszakos gumi?

Amennyiben a normális felhasználók kategóriájába esünk, lehet, hogy mi is használhatunk négyévszakos gumikat, aminek több kézzel fogható előnye is akad. Az egyik ilyen – és amire a legtöbben emlékeznek –, hogy olcsó! Mármint nem a prémium minőség az olcsó, hanem az, hogy nem kell cserélgetni.
A legtöbb vezető tisztában van vele, hogy a nyári gumi nagyban eltér a télitől, ami az összetételben, a lágyságban és a futófelület mintájában is látszik. Nem mindegy, hogy melyiket használjuk, azonban biztosan szükségünk lesz két garnitúra abroncsra. Ez azt jelenti, hogy a vásárlásnál kapásból a dupláját fizetjük, nem beszélve a későbbi szervizekről, a cseréről és a gumik raktározásáról. Ha valaki nem olyan szerencsés, és nem tudja hol tárolni, akkor azért is külön fizetni kell.
Ahogy láttuk, a négyévszakos gumi lényegesen olcsóbbra jön ki, és csak akkor kell cserélnünk, amikor lejár a szavatossága.

De mennyire megbízható?

A négyévszakosok futófelülete közelebb áll a nyári gumihoz, mint a télihez, így a viselkedése is jobban hasonlít hozzá. Ez azt jelenti, hogy a melegebb hónapok során biztonságosan fogunk tudni közlekedni, télen azonban számolnunk kell a csúszással és a kipörgéssel, ami a kanyarokra is vonatkozik. Ha olyan helyen élünk, ahol a tél jellemzően esősebb, nem pedig havasabb, akkor nyugodtan válasszunk az all season kategóriából.
A profi négyévszakos gumit az AS, 4S vagy az FS jelölésről lehet felismerni, a hópehely szimbólumot ne keressük. Csak azért, mert valamin az ismert MS feliratot látjuk, még ne feltételezzük, hogy azonnal négyévszakosról van szó, mivel ezt a jelölést egyre több terepjáró abroncsa is megkapja. A Mud and Snow, vagyis hó és sár arra utal, hogy bírja ezeket a körülményeket, de ritkán a nyári gumikra is felkerülhet.

A hátránya

A négyévszakos gumik legnagyobb hátránya az, hogy nem annyira felkapottak, így sokkal nehezebb megtalálni a keresett méretet. A kisebb termékpaletta azt jelenti, hogy nagy teljesítményű autókra és terepjárókra nem fogunk találni, bár a kínálat évről évre nő. Szerencsére a kisebb teljesítményű autókra sokkal könnyebb a vásárlás, így a lakosság legnagyobb része kiélvezheti az előnyeit.
A teligumit.hu oldal szakértői arra is felhívják a figyelmünket, hogy inkább a prémium minőség mellett tegyük le a voksunkat. Vásárlás előtt mindig érdemes átgondolni, hogy mennyi pénzt vagyunk hajlandóak rááldozni az abroncsokra, de mindig kereshetjük az akciókat is. Négy abroncs vásárlása sosem olcsó, azonban a budget termékek nem hoznak ugyanolyan eredményeket, mint a prémium minőség. Válasszuk azokat a márkákat, amik tényleg megbízhatóak!

 

X2021-06-15

hirdetés

Ajánlott olvasnivaló