hirdetés
hirdetés

Téli gumi vásárlási kisokos

A téli gumiról mindenki tudja, hogy hideg időben is megőrzi a rugalmasságát, amit a futófelületén található lamelláknak köszönhet. Innentől kezdve a havon és a latyakban is biztonságosabb vele a közlekedés.

Mikor álljunk neki a cserének?

Amikor leesik az első hó, akkor a magyar autósok megrohamozzák a műhelyeket. Kár lenne azonban eddig várni, mivel ez nemcsak a nyári gumiknak nem tesz jót, hanem az előttünk álló hatalmas sor kivárása sem lesz kellemes. Az igazság az, hogy a téli abroncsokat nem csak a hóra készítik fel, hanem az esőre és az alacsony hőmérsékletre is, úgyhogy jól tesszük, ha október környékén betervezzük a kötelező csere időpontját.

Érdekes, hogy télen száraz úton történik a legtöbb baleset. Ennek az oka, hogy a sofőrök el szokták magukat bízni, és addig várnak a cserével, amíg késő nem lesz. Elég egyetlen korai jégréteg az úton, és a nyári gumis fékút lényegesen hosszabb lesz a megengedettnél, ami akár az életünkbe is kerülhet.

Téli gumi kisokos
A kép forrása: pexels.com

Mitől téli a téli?

Amikor téli gumiról beszélünk, akkor sokan érdeklődnek a keverék felől, ami a mai napig hétpecsétes titoknak számít. Csak annyit tudunk, hogy olyan anyagokat tartalmaznak, aminek a segítségével a gumi télen is rugalmas marad, ezt pedig a szilikátnak, a szilánnak, az olajoknak és a gyantáknak köszönhetjük. A nyári abroncsokban ezeket nem fogjuk nagy mértékben megtalálni, tehát a csere még fontosabbá válik.

Honnan tudjuk, melyik a téli gumi?

A legtöbb felhasználó úgy szokott téli gumit választani, hogy beírja a keresőbe, majd találomra vesz egyet, vagy a már megszokott márkákat keresi meg. Ezzel nincsen semmi baj, egészen addig, amíg fel tudjuk ismerni a téli gumikat. Sokan például csak az M+S jelzést keresik, pedig erről azt kell tudni, hogy a négyévszakos abroncsokon és bizonyos terepjáró gumikon is ugyanúgy megtalálható. Sokkal fontosabb a kis hópehely felkutatása, ezt ugyanis csak a tényleges téli gumik kapják meg. Ha pedig úgy döntünk, hogy használt autót vagy gumikat veszünk, akkor muszáj ellenőrizni, hogy mennyire kopottak. A jelenlegi szabályok szerint minimum 4 mm-es mélységűnek kell lennie!

Meddig használható?

Innentől csak arra kell figyelni, hogy milyen régi a gumi. Néhány oldalon azt tapasztaljuk, hogy az új gumiknak a gyártási ideje óta jó pár év is eltelt, de ez nem jelenti azt, hogy nem lennének újak. Az öregedésgátlók gondoskodnak arról, hogy akár 5 évig is megőrizzék az újszerű állapotukat, de innentől kezdve nem szabad túl sokáig várni. A szakemberek azt szokták javasolni, hogy a 6 évet elérő gumikat cseréljük, de ez a vásárlástól számít, legalábbis, ha újonnan szerezzük be. A használt gumiknál ellenőrizzük a DOT-számot, ami megadja a gyártási évet és hetet.

Melyiket válasszuk?

Arra, hogy milyen márkát válasszunk, nincsen egyértelmű válasz, mivel leginkább tőlünk és az igényeinktől függ. Egyesek főleg a városokon belül autóznak, és a középkategóriás termékekkel is tökéletesen beérik. Mások mindennap az autópályán közlekednek, és nem vetik meg a gyorsabb sebességeket sem. Ebben az esetben érdemes inkább a prémium kategória termékei közül választani, hogy ezzel is bebiztosítsuk a közlekedés minden pillanatát.

X2021-06-24

hirdetés

Ajánlott olvasnivaló