hirdetés
hirdetés
  • 728_90
  • gyulai_fiat_tipo_sedan_728x90_180131

Úti tanácsok 2011 nyarán

Idén Európában a nyaralni indulók mintegy 74%-a utazik autóval úticéljához. Ugyanakkor egy nagyszabású felmérés szerint nem megfelelõen készítik fel magukat és jármûveiket az utazásra.
 

Készülj, figyelj, ellenõrizzIdén Európában a nyaralni indulók mintegy 74%-a utazik autóval úticéljához, több mint kétszer annyian, ahányan a repülõgépet választják. Ugyanakkor a Goodyear Dunlop által végzett egyik nagyszabású felmérés szerint ezen autósok nem megfelelõen készítik fel magukat és jármûveiket az utazásra.

A Közlekedésbiztonsági felmérés keretében, amely része a Goodyear Dunlop "Induljon felkészülten, érkezzen meg biztonságban" kampányának, Európa-szerte 15 országban több mint 5600 gépjármûvezetõt kérdeztek meg a nyári vezetéssel kapcsolatos igényekrõl és zavaró tényezõkrõl alkotott véleményükrõl.


Európában jelenleg mintegy 250 millió regisztrált autó van. A gépjármûvezetõknek több mint 50%-a tervezi, hogy 1000 kilométernél többet vezet majd nyaralása során, egynegyedük pedig 2000 kilométernél is többet szándékozik vezetni. Ez azt jelenti, hogy az autósok együttesen több milliárd kilométert tesznek majd meg ezen a nyáron, forgalmasabbá téve az utakat, mint valaha.

A legforgalmasabb három nyaralóhely 2011-ben Olaszország (a nyaralni indulók 18%-a látogat ide), Franciaország (17%-kal) és Horvátország (szintén 17%-kal). Valamivel kevesebben választják Spanyolországot (12%), Bulgáriát (10%) és Németországot (10%). Az európai autósok közül a franciák, a bolgárok az olaszok idén nyáron szabadságukat inkább saját országukban töltik. A németek, az osztrákok és a románok valószínûbb, hogy külföldre utaznak. 

Ám akár saját országukban vezetnek, akár átlépik a határokat, néhány autós mégis képtelen egyszerû lépéseket tenni annak érdekében, hogy minimalizálja nagy nyári utazása veszélyeit és feszültségeit. A megkérdezettek egyharmada gyakran több mint 5 órát vezet szünet nélkül, miközben a gépjármûvezetõknek ajánlott legalább 2 óránként szünetet tartaniuk. A vezetõi fáradtság jelentõs tényezõ a közúti baleseteknél, ráadásul háromból egy autós elismerte, hogy valószínûleg nem vizsgálná meg az abroncsban lévõ levegõ nyomását, vagy a motorban lévõ olaj szintjét, mielõtt hosszabb útra indulna, valószínûbbé téve így, hogy az autóval kapcsolatban gondok lépjenek fel. Ugyanilyen arányban vannak azok a vezetõk, akik bizonytalanok voltak azzal kapcsolatban, hogyan tároljanak nehéz dolgokat autójukban az utazás során.


A felmérés adatainak átfogó vizsgálata alapján a Goodyear Dunlop "A legfontosabb biztonsági tippek nyárra" címen kidolgozta javaslatait a gépjármûvezetõk számára, hogy ezzel is segítsen a csökkenteni nyári kiruccanások veszélyeit. Fõbb, megfogadásra mindenképp érdemes tanácsok:

    Készülj fel! - Ne száradj ki, légy pihent, és bõven legyen idõd az utazásra.

    Ellenõrizd az autód állapotát! - Indulás elõtt végezd el az alapvetõ karbantartási feladatokat!

    Készülj fel az útra! - Bizonyosodj meg róla, hogy végig ismered az útvonalat és a közúti szabályokat.

    Megfelelõen helyezz el mindent az autóban! - Az utasok legyenek biztonságban, a poggyász pedig kellõen rögzítve!

    Ellenõrizd az abroncsaidat! - Bizonyosodj meg róla, hogy megfelelõ az abroncs mintamélysége és a levegõnyomása.


"A jól megérdemelt nyári szabadságnak mindenki számára egy nyugodt és biztonságos utazással kell kezdõdnie és végzõdnie. Egy kis felkészüléssel könnyû megszüntetni a potenciális kockázati tényezõket és gondoskodni arról, hogy az utazás biztonságos, szórakoztató és élvezhetõ legyen." - mondta Jens Völmicke, a Goodyear vállalati kommunikációs igazgatója.


2011-06-26

hirdetés

Ajánlott olvasnivaló