hirdetés
hirdetés

Hibrid Turneo

A Ford idén januárban jelentette be, hogy 2020-ra minden, Európában bemutatott modelljét felszereli valamilyen elektromos hajtáslánccal. Az otthoni elektromos hálózatról is feltölthető autó mérsékli a helyi károsanyag-kibocsátást, és a nyolc, vagy akár kilenc üléses személyszállító behajthat az ultra-alacsony emissziójú járművek számára fenntartott zónákba, amelyek egyre szaporodnak az európai nagyvárosokban.

Villanyos busz

 

A Tourneo Custom Plug-In Hybrid első kerekeit egy elektromotor/generátor hajtja, amit a 13,6 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátor lát el árammal. A hatótávolság kiterjesztéséről a Ford többszörösen díjnyertes 1,0 literes EcoBoost benzinmotorja gondoskodik, menet közben töltve az akkumulátort, amibe emellett a fékezési energiát hasznosító regeneratív töltés is besegít. A tervek szerint a fejlett hybrid hajtáslánccal az autó 50 km-t tud majd megtenni nulla károsanyag-kibocsátással, az 1,0 literes EcoBoost motor rásegítésével pedig 500 km lesz a hatótávolsága.

fordturneohybrid02

 

A dízelmotoros Tourneo Custom változathoz hasonlóan a Plug-In Hybrid modell is egyedülálló szolgáltatást kínál saját kategóriájában, hiszen két hátsó üléssora egymással szembe (“konferencia” beállítás) és a menetirány felé is fordítható.

Az új Tourneo Custom 2018 eleji bemutatása óta (amikor az autó vadonatúj, prémium utasteret és stílusos orr-részt kapott) a Ford 17.100 darabot adott el az év során a Tourneo Custom személyszállítóból, ami 28 százalékos növekedést jelentett az előző évi értékesítéshez képest.

Magyarországon ez a modell még nagyobb sikereket könyvelhetett el, hisz 1436 darabos

Az új Tourneo Custom Plug-In Hybrid modellben soros hibrid hajtáslánc-konfiguráció működik, amelyben az első kerekeket nem belsőégésű motor, hanem elektromotor hajtja. Ez utóbbit egy kompakt méretű, folyadékhűtésű akkumulátorcsomag látja el energiával; az akkumulátor az utastér padlója alatt található, és a mérnökök úgy helyezték el, hogy megőrizzék a 2,0 literes EcoBlue-hajtású Tourneo Customban már megszokott tágas belső teret.

fordturneohybrid01

A vezetőnek négy választható EV üzemmód áll rendelkezésére, hogy eldönthesse, hogyan és mikor szeretné hasznosítani az akkumulátorban tárolt energiát:

·        EV Auto: a teljesítmény és a takarékosság optimális kombinációjára hangolt beállítás. A jármű vezérlő algoritmusa figyeli az energia szintjét és az aktuális forgalmi helyzetet (pl. hogy a jármű autópályán vagy éppen araszoló forgalomban halad), és ennek alapján dönti el, hogy aktiválja-e a hatótáv-hosszabbító benzinmotort

·        EV Most: az emissziómentes haladás érdekében ez a beállítás az akkumulátorban tárolt energia használatát tekinti prioritásnak, és csak akkor indítja be a hatótáv-hosszabbító benzinmotort, ha az akkumulátor töltöttségi szintje már a minimumra csökkent

·        EV Később: ebben a beállításban a rendszer arra törekszik, hogy megőrizze az akkumulátor töltöttségi szintjét, ezért a hatótáv-hosszabbító benzinmotor használatát és a regeneratív töltést tekinti prioritásnak, hogy az elektromos hatótávolság később teljes mértékben kihasználható maradjon

·        EV Töltés: ebben a beállításban a hatótáv-hosszabbító benzinmotor használata az elsődleges, hogy a rendszer teljesen feltöltse az akkumulátort egy későbbi EV Most üzemmódhoz

Az első lökhárítóba épített töltőcsatlakozó használatával a Transit Custom Plug-In Hybrid egy 240 voltos, 10 amperes háztartási elektromos hálózatról is feltölthető (a teljes töltés 5,5 órát vesz igénybe), illetve 240 voltos, 16 vagy 32 amperes ipari elektromos hálózatra is csatlakoztatható (a feltöltés ideje ilyenkor 3 óra).

A választókar Drive vagy Low fokozatba kapcsolásával a vezető kiválaszthatja a regeneratív töltőrendszer energiavisszanyerési vagy fékezési szintjét is. A Low fokozatban a gázpedál felengedésekor erőteljesebben érvényesül a lassító hatás, és a féklámpa automatikusan felvillan, figyelmeztetve a mögöttes forgalmat. Az erőteljesebb lassítással nagyobb mennyiségű mozgási energia alakul át elektromos árammá, amit az akkumulátor tárol, meghosszabbítva ezzel az elektromos hatótávolságot.

Az utastérben a hagyományos fordulatszámmérő helyén egy hajtás/töltés műszer kapott helyet, a motor hőfokmérője helyén pedig egy kisebb műszer látható, ami az akkumulátor töltöttségi állapotát mutatja. A fedélzeti számítógép funkcióit kifejezetten a hibrid hajtáslánchoz konfigurálták, így a képernyőn olyan információk is megjelennek, mint az EV üzemmód-kijelző, az esedékes karbantartás időpontja, illetve egy figyelmeztető jelzés, ha a jármű éppen csatlakoztatva van egy feltöltő ponthoz. A rendszer mind az akkumulátor kimerüléséig, mind pedig az üzemanyagtartály kiürüléséig kiszámítja és megjeleníti a még megtehető távolságot.

fordturneohybrid03

A bőséges felszereltségű Titanium kivitelben kapható új Tourneo Custom Plug-In Hybrid a kifinomultság és kényelem legmagasabb szintjét kínálja. A gazdag alapfelszereltségben olyan tételek szerepelnek, mint a SYNC3 kommunikációs és fedélzeti szórakoztató rendszer, amit a vezető egyszerű hangutasításokkal, vagy a kétujjas csippentés és a végigsimításos mozdulatokkal is használható 8 colos érintőképernyőn keresztül kezelhet, illetve a díjmentes Apple CarPlay és Android Auto™ kompatibilitás.

 Az ugyancsak alapáron kínált FordPass Connect fedélzeti modem-technológia akár 10 készülék csatlakoztatására is alkalmas mobil WiFi-hotspottá alakítja az autót. A rendszer a FordPass mobil alkalmazáson keresztül számos olyan szolgáltatást is kínál, amelyek révén még könnyebben és praktikusabban használható az autó: ilyen például a Járműállapot funkció, a Járműkereső ás a távolból is vezérelhető Ajtózárás/nyitás funkció.

Az Aktív Parkolóasszisztens segítségével a vezető kormányzás nélkül, csupán a gáz- és fékpedált kezelve állhat ki-be a megfelelő méretű parkolóhelyekre – legyen szó akár párhuzamos, akár merőleges parkolásról.

x2019-05-14

hirdetés

Ajánlott olvasnivaló

Érdekes lehet még

Dacia MCV LOGAN 1.4 öt szem.

Dacia MCV LOGAN 1.4  öt szem. - kiskép

Ár: 2.349.000 Ft
Felépítés: Kombi
Üzemanyag: Benzin
Váltó:

Részletes adatok...

Dacia MCV AMBIANCE 1.4 öt szem.

Dacia MCV AMBIANCE 1.4 öt szem. - kiskép

Ár: 2.619.000 Ft
Felépítés: Kombi
Üzemanyag: Benzin
Váltó:

Részletes adatok...

Dacia MCV LAUREATE 1.4 öt szem.

Dacia MCV LAUREATE 1.4 öt szem. - kiskép

Ár: 2.789.000 Ft
Felépítés: Kombi
Üzemanyag: Benzin
Váltó:

Részletes adatok...