hirdetés
hirdetés
  • 728_90
  • gyulai_fiat_tipo_sedan_728x90_180131

30 éves a Golf GTI

Alig hihetõ, hogy már 30 év telt el azóta, hogy az õs Golf GTI 1976. júniusában, a hockenheimi versenypályán bemutatkozott az autós újságírók elõtt.
A Golf GTI már régóta valódi kultusztárgynak számít. A GTI rövidítés a Grand Tourismo Injection-t takarja, amely-némi túlzással- a vezetés élményének, dinamizmusának és tökéletességének rövidítése is lehet.

Alig hihetõ, hogy már 30 év telt el azóta, hogy az õs Golf GTI 1976. júniusában, a hockenheimi versenypályán bemutatkozott az autós újságírók elõtt. Akkor még néhány kritikus hangot is lehetett hallani, többen azt is kétségbe vonták, hogy a homologizációhoz, azaz a motorsportban a regisztrációhoz szükséges minimálisan elõírt mennyiséget, 5.000 darab autót egyáltalán el tudják adni.

A kérdés hamar eldõlt: a próbaszéria gyártásának elindulása után alig néhány nappal már valamennyi modell elkelt, s megkezdõdhetett a sorozatgyártás, a Golf GTI pedig meghódította az embereket és az autópályákat.

Abban az idõben, amikor a középosztály autói alig érték el a 165 km/h végsebességet, a Golf GTI rendhagyónak bizonyult, s egyre gyakrabban tûnt fel a gyors sportautók és a nehéz luxuslimuzinok visszapillantó tükreiben, amelyeket addig csak a parkoláshoz használtak. A Golf GTI egy csapásra létrehozott egy új jármûosztályt, a kompakt sportlimuzinok osztályát.

Aki Golf GTI-t vezet, tisztában van azzal, hogy egy olyan -már már -státusszimbólum kormánykereke mögött ül, amelybõl megjelenése óta több mint 1.6 millió példány kelt el világszerte, s amely a sportos kompakt autók ikonjává vált.

2006. február 10. és március 26. között az AutoMuseum Volkswagenben egy speciális kiállítás tekinthetõ meg, amely az immár ötödik generációs wolfsburgi sikertípus legszebb példányait mutatja be, köztük az 1986-os A-csoportos rali-világbajnokság gyõztes modelljét, illetve néhány, a GTI-rajongók által készített, egyedi kialakítású darabot.

Az AutoMuseum Volkswagen a hét minden napján, még ünnepnapokon is délelõtt 10 és este 18 óra között várja a látogatókat. A múzeum december 24. és január 1. között tart zárva.

A múzeum címe: AutoMuseum Volkswagen Dieselstraße 35 38446 Wolfsburg http://automuseum.volkswagen.de

pohu2006-02-13

hirdetés

Ajánlott olvasnivaló

Érdekes lehet még

Volkswagen Golf Variant Comfortline 1.4 TSI

Volkswagen Golf Variant  Comfortline 1.4 TSI - kiskép

Ár: 6.011.000 Ft
Felépítés: Kombi
Üzemanyag: Benzin
Váltó:

Részletes adatok...

Volkswagen Golf Plus Trendline 1.4 16V

Volkswagen Golf Plus  Trendline 1.4 16V - kiskép

Ár: 4.826.000 Ft
Felépítés: Egyterű
Üzemanyag: Benzin
Váltó:

Részletes adatok...

Volkswagen Golf Plus Trendline 1.6

Volkswagen Golf Plus  Trendline 1.6 - kiskép

Ár: 5.081.000 Ft
Felépítés: Egyterű
Üzemanyag: Benzin
Váltó:

Részletes adatok...