hirdetés
hirdetés

Év autói: vegyes elektromos

A zsûri az Opel Amperát és testvérmodelljét, a Chevrolet Voltot szavazta meg gyõztesnek. A Volt volt- az Amperával együtt a két legalacsonyabb károsanyag -kibocsátású modell a végsõ döntõben.

Árammánia
Mindenki mást olvashat ki a hírbõl, miszerint a tavalyi évhez hasonlóan idén is az elektromos hajtásé volt a fõszerep az év autója választáson.

A szakújságírókból álló zsûri az Opel Amperát és testvérmodelljét, a Chevrolet Voltot szavazta meg gyõztesnek. Számomra ez azt üzeni, hogy erõs a messiásvárás szakmai körökben és valamiért a villanyautót látják kivezetõ jármûnek az egyre sötétebb üzemanyag-alagútból.

 A fõ szempont úgy tûnik ezúttal is az volt, hogy a gyõztes autó elõremutató, környezetbarát technológiára épüljön. Tavaly a tisztán elektromos meghajtású Nissan Leaf-é lett a megtiszteltetés, idén pedig a General Motors konnektorról is tölthetõ hibridmodelljei  - melyek az emlémákat kivéve nem sokban különböznek - nyerték meg a díjat.

 

Az Ampera és a Volt a két legalacsonyabb károsanyag-kibocsátású modell a 2012-es év autója választás döntõjének mezõnyében, a kerekek hajtásáért ugyanis többnyire a villanymotorok felelnek, amelyek nagykapacitású lítium-ion akkumulátorokból nyerik az energiát. Ezeket az akksikat hálózatról is fel lehet tölteni, de akkor sincs baj, ha út közben fogy el az amper, a kocsik orrában ugyanis van egy kisegítõ benzinmotor, amely egy generátor segítségével tölt. Szóval saját fordításban: a vegyes üzemû villanautó is sem más, mint erdõtûznek a vizipisztoly. Nem lesznek népautók, nem találkozunk velük sûrûn az országutakon, igazából nem oldják meg az egyre fenyegetõbb energiaproblémát.
 
Az meg csak ráadás, hogy egyelõre ugyanúgy borsos áruk van, mint a tisztán elektromos üzemû modelleknek. Ez remélhetõleg a technológia elterjedésével a jövõben változni fog.

 
Lássuk, kiket utasítottak maguk mögé a GM hibridjei: (zárójelben a kapott pontok)
 
- Chevrolet Volt/Opel Ampera (330)
- VW UP! (281)
- Ford Focus (256)
- Range Rover Evoque (186)
- Fiat Panda (156)
- Citroen DS5 (144)
- Toyota Yaris (122)

dm/kgy, gyári fotók2012-03-08

hirdetés

Ajánlott olvasnivaló

Érdekes lehet még

Opel Meriva 1.4 TWINPORT ECOTEC Essentia

Opel Meriva 1.4 TWINPORT ECOTEC  Essentia - kiskép

Ár: 3.319.000 Ft
Felépítés: Egyterű
Üzemanyag: Benzin
Váltó:

Részletes adatok...

Opel Meriva 1.4 TWINPORT ECOTEC Enjoy

Opel Meriva 1.4 TWINPORT ECOTEC Enjoy - kiskép

Ár: 3.499.000 Ft
Felépítés: Egyterű
Üzemanyag: Benzin
Váltó:

Részletes adatok...

Opel Meriva 1.4 TWINPORT ECOTEC Cosmo

Opel Meriva 1.4 TWINPORT ECOTEC Cosmo - kiskép

Ár: 3.899.000 Ft
Felépítés: Egyterű
Üzemanyag: Benzin
Váltó:

Részletes adatok...