hirdetés
hirdetés

Kevesebb autó

Európában, az elsõ negyedévben csökkent az eladott autók száma. Majdnem tíz százalékkal.

csökkenõ darabszám

A JATO Dynamics, a világ vezetõ autóipari piackutató- és elemzõ cége legújabb jelentése alapján az európai új autó piacokon az év eleji erõs indulás után március már kevésbé bizonyult sikeresnek. Tavaly márciushoz képest 9.7%-os (175,738 db) csökkenés tapasztalható, így az össz regisztrált darabszám 1,631,810 db lett.   "Szomorú látni egy ilyen mértékû piacesést márciusban, bár Európa vezetõ piacaira nehezedõ nyomasztó gazdasági légkör ezt némileg már elõrevetítette," nyilatkozza Nasir Shah a JATO globális üzletfejlesztési igazgatója. "Ezenkívül az idei korai Húsvét és az ezzel járó aktív kereskedelmi napok kiesése sem kedvezett az üzletnek".    Az erõs évkezdésnek köszönhetõen az elsõ negyedév számai kevésbé negatívak, mindössze 1.9%-os (81,238 db) a csökkenés a tavalyi év elsõ negyedévéhez képest. Az össz darabszám ez idõszakban 4,093,307 volt.   "Bizonyos szempontból a márciusi számok még így is magasabbak, mint normál körülmények között lettek volna, az Egyesült Királyságban zajló rendszám cseréknek köszönhetõen. Március általában erõs hónap Angliában és ez a teljes európai piacra kihat," fûzte hozzá Shah.  
Nézzük az adatokat: továbbra is a Volkswagen dominálja az európai piacot, mind a márciusi-, mind pedig az elsõ negyedéves eredmények tekintetében, megelõzve ezzel a Fordot, az Opel/Vauxhall-t, a Renault-t és a Peugeot-ot. További sorrend:  Fiat, Citroen, Toyota.   A visszaesõ piaci teljesítményekkel arányosan a legtöbb márkánál volumen csökkenés volt tapasztalható. 2007 márciusához képest a nyertesek a Nissan 38%-os emelkedéssel, a Mini, +21.8%-kal, a Dacia +26.9%, a Smart + 91.0%-kal, a Dodge + 57.9%-kal és a Maserati +80%-kal.   Negyedéves viszonylatban több sikertörténet is született, többek között a Fiat +3.2%, BMW +7.4%, Honda  +1.5%, Mazda +6.8% és a Kia +4.8%-os emelkedéssel .  
A Peugeot 207 tovább folytatja töretlen diadalútját és továbbra is Európa legnagyobb darabszámot produkáló modellje volt márciusban 46,500 darabos regisztrációval,  megelõzve ezzel a Ford Fiesta-t (45,666 db), a Volkswagen Golf-ot (45,484 db), az Opel/Vauxhall Corsa-t (45,459 db), a Ford Focus-t (45,274 db), az Opel/Vauxhall Astra-t (43,794 db), a Renault Clio-t (39,123 db), a Fiat Punto-t (32,890), a BMW 3-as sorozat-ot (29,397 db) és a Volkswagen Polo-t (29,356 db).   Lenyûgözõ teljesítményt produkált a Ford Fiesta ? kissé az utódja genfi bemutatását követõ erõs publicitás hátterébe szorulva.   A teljes negyedévet tekintve a Golf került a dobogó legfelsõ fokára (+20.4% tavaly Q1-hez képest), követi õt a 207 (+6.7% Q1), a Corsa, a Focus, az Astra, a Fiesta, a Clio, a Punto, a Polo (+1% Q1) és a Toyota Yaris.   Az európai piacot márciusban elsõsorban az Egyesült Királyságban végbemenõ rendszám-csere folyamat határozta meg, de az elsõ negyedévben ott tapasztalható fél százalékos emelkedés  bizony nem volt elegendõ a német piac 14.3%-os az olasz piac 18.6%-os, valamint a spanyol piacon végbemenõ 28.1%-os piac csökkenés kompenzálására. Magyarország: -11,3 százalékos csökkenés.   Százalékokban fogalmazva továbbra is Litvánia a régió sztárja, 51.2%-os márciusi növekedéssel tavaly márciushoz képest, 67.6%-os növekedéssel az elsõ negyedévben. Erõs elsõ negyedévet tudhat maga mögött még Csehország, Finnország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia valamint Svájc.                                                                                  
                                                                                         *   Szerkesztõi jegyzet: 
A JATO 1984 óta látja el a világ autóiparát naprakész és pontos piaci információval 45 piacon elérhetõ autó felszereltségi adatokkal, ár- és termék információval, értékesítési és regisztrációs adatokkal. A cégnek több, mint 40 országban van képviselete világszerte, kiemelkedõ helyi piaci ismerettel. Vezetõ európai internet portálok is JATO adatokat használnak referenciaként, valamint tény alapú autó összehasonlításokra. 


Kapcsolódó oldalak:

A JATO honlapja  (angol)

A magyaroszági Volkswagen képviselet hivatalos honlapja

A Peugeot itthoni weblapja 

2008-05-02

hirdetés

Ajánlott olvasnivaló

Érdekes lehet még

Renault Espace Family 2.0 dCi auto FAP

Renault Espace Family 2.0 dCi  auto FAP - kiskép

Ár: 8.290.000 Ft
Felépítés: Egyterű
Üzemanyag: Dízel
Váltó: Automata

Részletes adatok...