hirdetés
hirdetés
  • 728_90
  • gyulai_fiat_tipo_sedan_728x90_180131

Visszatekintõ: luxusautó show

A nagyközönség leginkább az olyan unikumokra fókuszált, mint az 1,1 millió eurós Maserati MC 12 Corsa.Vasak 15 milliárdért

Adatok: a szalonon bemutatott, nagyjából százhúsz gépkocsi összértéke elérte a 15 milliárd forintot. A látogatók száma meghaladta a százezret: 96 ezren váltottak jegyet a közönségnapokra, a VIP-napon pedig 13 ezer látogatója volt a show-nak. Érdekesség, hogy a 109 ezer nézõ tíz százaléka Szlovákiából érkezett, de jöttek látogatók Romániából, Ausztriából, Németországból, Svájcból, Horvátországból, Szlovéniából, Csehországból, Lengyelországból, Bulgáriából, az Egyesült Államokból, Ukrajnából és Oroszországból is.

  A kiállítás kitalálója és fõszervezõje, Bader al-Roudhan megpróbálta minden autórajongó igényét kielégíteni. Tavaly többen elégedetlenkedtek amiatt, hogy a luxuskocsik mellett alig voltak átlagautók. Nos, az idén már olyan hétköznapi márkák is kiállítottak, mint az Opel, a Chevrolet, a Chrysler, a Ford, a Volvo, a Mercedes-Benz, a Honda, a Hummer, a Cadillac, a Corvette, a Jaguar, a Land Rover vagy a Peugeot is. A Peugeot például a szalonon mutatta meg elõször a magyar közönségnek az Év autója címre is esélyes újdonságát, a 308-ast. A standokon olyan különlegességeket is láthattak az érdeklõdõk, mint a veterán amerikai cirkálók (köztük Elvis egyik kocsija), az olasz formatervezõ stúdió, a Stola újdonsága, a Falcon, a 14 méter hosszú, hátul háromtengelyes Hummer limuzin, vagy a Hifi Station placcán található Clarion által átalakított VW Bogár, illetve az együléses Opel Astra Blaupunkt demóautó.  
A látogatók többségét leginkább az olyan különlegességek érdekelték, mint a több mint kétmillió eurós Ferrari FXX. Az autó már a szalon nyitónapja elõtti este elkelt, s mondta is Bader al-Roudhan, hogy emiatt az egyik szeme sír, a másik nevet, mivel nagy nehézségek árán sikerült elhoznia Magyarországra ezt a különleges versenyautót, ám a legdrágább Ferrarit csak a VIP-napon, október 18-án csodálhatták meg a látogatók, ugyanis a kocsit délután már elvitette új gazdája az Egyesült Államokba.   Egyébként nemcsak sport- és luxusautók, hanem motorok és a luxushajók is ki voltak állítva a vásárvárosban. Persze a nagyközönség leginkább az olyan unikumokra fókuszált, mint az 1,1 millió eurós Maserati MC 12 Corsa, vagy a Magyarországon elõször látható Rolls-Royce Phantom Drophead Coupé, a világ leggyorsabb terepjárója, a Spyker D12 Peking to Paris, vagy a 395 km/órás végsebességre képes Koenigsegg CCX és a tényleg különlegességnek számító, 650 lóerõs, német Gumpert Apollo. 

A tuningmániásoknak sem kellett csalódniuk: a BF Performance brutális Lamborghiniket és Bentley-ket, a Lorinser csúcs-Merciket, a Mansory dögös Aston Martinokat és egy gyönyörû Bentley Continental GTC-t hozott el a show-ra. A legnagyobb arzenált a német Hamann vonultatta fel: itt volt az 560 lovas, 3-as BMW-n alapuló Hamann Thunder, a szeptemberben Frankfurtban bemutatott mattfekete Ferrari F430 Spider Black Miracle, egy átalakított Lamborghini, egy különleges M6-os BMW és még több érdekes modell. Az egyik standon nem mindennapi páros volt elkerítve: a 626 lóerõs McLaren Mercedes SLR mellett a 612 lóerõs Porsche Carrera GT állt.  
Hölgy-autószalon      

kbl/Fotók: Lengyel P. László/Lóerõ szerk.2007-10-31

hirdetés

Ajánlott olvasnivaló