hirdetés
hirdetés
  • 728_90
  • gyulai_fiat_tipo_sedan_728x90_180131

Ford Edge Concept

A Ford Edge Concept vezetősegítő technológiái és félautomata berendezései előrevetítik, hogy a Ford egyre intelligensebb és praktikusabb járművekkel jelenik meg a piacon.

SUV, a jövőautó

 

A Ford Los Angelesben bemutatta a vadonatúj Ford Edge Concept modellt: a tanulmányautó jól szemlélteti az Európába hamarosan megérkező új, nagyméretű SUV technológiáját, dizájnját. Ugyanakkor az Edge Concept a fejlett technológiákban, többek közt a gombnyomásra működő és távirányítású parkolási rendszerekben rejlő lehetőségek bemutatására is szolgál, amelyek segítségével az autósok akár az utastérből, akár az autón kívülről megoldhatják a parkolást.

Az USA-ban és más piacokon már népszerűnek számító Edge lesz a Ford első nagyméretű SUV-ja Európában; a modell egyike annak a 25 járműnek, amelyeknek európai bevezetését tavaly jelentette be a Ford. Az Edge, az új Kuga és a szintén új EcoSport modellekkel a márka  friss SUV-jeinek teljes skáláját kínálhatja majd.

Ford_Edge_koncepcio_01.jpg

A Ford Edge Concept legfontosabb jellemzői – karcsú, sportos vonalvezetése, sokoldalúsága, alacsony fogyasztása, vezetősegítő technológiái –  megfelelnek a világ különböző részein élő vásárlók elvárásainak – annak figyelembevételével, hogy a vevők egyre magasabb igényeket támasztanak a SUV-szegmens modelljeivel szemben. Európában, ahol az S-MAX eladásainak 70 százalékát jelenleg a magasabb felszereltségű modellváltozatok teszik ki, az Edge tökéletesen megfelel az igényesebb, technológiailag fejlettebb és látványosabb megjelenésű SUV-kat kereső vásárlók elvárásainak. 2005 és 2012 között a SUV-modellek piaci részesedése 6,5-ről 11,9 százalékra nőtt, és a Ford előrejelzései szerint ez a növekedés 2013 és 2018 között tovább folytatódik, így az európai piacon a SUV-értékesítések aránya a 22 százalékot is elérheti.

Ford_Edge_koncepcio_02.jpg

A Ford Edge Concept vezetősegítő technológiái és félautomata berendezései előrevetítik, hogy a Ford egyre intelligensebb és praktikusabb járművekkel jelenik meg a piacon. Ezek a technológiák alkotják a holnap automatikus vezetési rendszereinek építőkockáit, amelyek segítségével az autósok biztonságosabban és hatékonyabban közlekedhetnek majd. A Ford Aktív Parkolóasszisztensére épülő Teljesen automatizált Parkolási rendszer prototípusa egyetlen gombnyomásra, sőt távirányítással is képes megoldani a parkolást.Ultrahangos érzékelői segítségével a rendszer a merőleges parkolóhelyeket is azonosítja, és akár önállóan is kiáll a szűk parkolóhelyről, mielőtt az autós beszállna a vezetőülésre.

Ford_Edge_koncepcio_03.jpg

A vállalat a fejlett Akadály elkerülő rendszerek további finomításán is dolgozik. A kutatási-fejlesztési projekt keretében kifejlesztett tesztautó először figyelmezteti a vezetőt, ha a forgalmi sávban megálló vagy lassító járművet, illetve gyalogost érzékel. Ha a vezető a figyelmeztetés ellenére sem kezd elkerülő manőverbe vagy fékezésbe, a rendszer automatikusan kormányozza és fékezi az autót, hogy elkerülje az ütközést. Az adaptív kormányzás alacsony sebességnél rendkívül megkönnyíti az irányváltozást, s a kormányzási érzet minden helyzetben magabiztos és kellemes.

Ford_Edge_koncepcio_04.jpg

Az Edge Conceptben az Aktív Hűtőrács új, high-tech megoldása működik. A lamellák automatikus zárásával és nyitásával fenntartható a motor ideális üzemi hőmérséklete, s egyúttal az orr-rész aerodinamikája is javítható. A lökhárító alsó részén kialakított légterelő az első kerékjáratokon keresztül az autó oldala felé vezeti el a jármű előtt összetorlódott levegőt. Az utastér kidolgozása luxusszínvonalú: a műszerfalat kézzel varrott bőrborítás fedi, a hangvezérlésű Ford SYNC rendszerhez 10 colos központi érintőképernyő kapcsolódik, a mechanikus sebességváltókart a dinamikus vonalvezetésű középkonzolon kapott helyet. A Ford Edge Concept kabinját a legkiválóbb minőségű kézműves kidolgozás és a tökéletes anyagválasztás jellemzi; jó példa erre a műszerfal felső részét, a középkonzolt és az ajtópaneleket díszítő fekete Nubuk bőrkárpitozás.

vzs/gyári fotók2013-11-27

hirdetés

Ajánlott olvasnivaló

Érdekes lehet még

Ford Ka Titanium 3 ajtós 1.2l 69LE M5

Ford Ka Titanium 3 ajtós 1.2l 69LE M5 - kiskép

Ár: 2.904.000 Ft
Felépítés: Ferdehátú
Üzemanyag: Benzin
Váltó: Manuális

Részletes adatok...

Ford Ka Titanium 3 ajtós 1.3l TDCi DPF 75LE M5

Ford Ka Titanium 3 ajtós 1.3l TDCi DPF 75LE M5 - kiskép

Ár: 3.399.000 Ft
Felépítés: Ferdehátú
Üzemanyag: Dízel
Váltó: Manuális

Részletes adatok...

Ford Ka Grand Prix II 3 ajtós 1.2l 69LE M5

Ford Ka Grand Prix II 3 ajtós 1.2l 69LE M5 - kiskép

Ár: 3.351.000 Ft
Felépítés: Ferdehátú
Üzemanyag: Benzin
Váltó: Manuális

Részletes adatok...