hirdetés
hirdetés

Győzött megint

A 31 ország 70 szakemberéből álló IEPOTY-zsűri összesen 145 ponttal jutalmazta a Ford 1.0 EcoBoost motor képességeit, amely így 26 ponttal győzött a 150 lóerő alatti kategóriában, olyan versenytársakat megelőzve, mint a BMW, a PSA csoport, a Toyota/Lexus és a Volkswagen.

Akár 150 lóerő

 

A Ford nemrégiben továbbfejlesztette az 1.0 EcoBoost egységet, hogy még csekélyebb fogyasztással működjön a Ford Focus és a Transit Connect modellekben; ehhez a mérnökök olyan technológiákat alkalmaztak, mint például a háromhengeres motoroknál elsőként bevezetett hengerlekapcsolás.

A hengerfej, az üzemanyag-befecskendezés és az emissziószabályozó rendszerek nagymérvű átalakítása hatásosan egészíti ki az EcoBoost alaptechnológiákat, vagyis a turbótöltést, a nagy nyomású közvetlen befecskendezést és a kettős független változó szelepvezérlést. A továbbfejlesztett motor idén további modellek kínálatában is megjelenik.

“Az 1,0 literes EcoBoost újra meg újra mércét állít a kompakt benzinmotorok kategóriájában, még hét évvel és tizenegy győzelemmel azután is, hogy először nyerte el az Év Motorja címet,” nyilatkozta Carsten Weber, a Ford Európa hajtáslánc-kutatásért és tervezésért felelős részlegének igazgatója. “Már 1,6 millió 1.0 EcoBoost motoros autó járja az utakat, de még mindig tudunk új lehetőségeket felfedezni ebben az erőforrásban. Most például azzal, hogy ez a blokk képezi majd a hamarosan megjelenő, még takarékosabb elektromos hajtásláncaink alapját.”

ford_ecoboost_2019

Az 1,0 literes EcoBoost motor új trendet indított útjára az iparágban, amelynek nyomán ma már több gyártó is kínál kis lökettérfogatú, nagy teljesítményű, háromhengeres, turbótöltésű benzinmotort.

“Az első, 2012-es győzelem óta ez az apró ékkő folyamatosan állja az idők próbáját, és a legtöbb autógyártó igyekszik felzárkózni ehhez a sikerhez,” vélekedett Nicol Louw, a Car magazin dél-afrikai munkatársa és az IEPOTY zsűrijének tagja.

A Ford nemrégiben jelentette be, hogy a népszerű 1,0 literes EcoBoost motor lesz az alapja az új Fiesta EcoBoost Hybrid és Focus EcoBoost Hybrid modellek erős és élénk mild hybrid hajtásának, amit úgy hangolnak a mérnökök, hogy az alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás mellett is garantálja a lelkesítő teljesítményt és a készséges gázreakciókat – vagyis a Ford “élvezetesen vezethető” karakterét.

Ezekben a kifinomult elektromos hajtásláncokban a normál generátort egy szíjhajtású, integrált indítómotor/generátor (BISG) váltja fel, ami képes elektromos árammá alakítani a fékezés és egyenletes sebességű haladás közben többnyire veszendőbe menő energiát; az így termelt áramot egy 48 voltos, léghűtésű lítium-ion akkumulátor tárolja.

ford_ecoboost_phev

 

A BISG ugyanakkor elektromotorként is működik, zökkenőmentesen kapcsolódva be a hajtásba a belsőégésű motor mellett, felhasználva az akkumulátorban tárolt energiát; ez azt jelenti, hogy csökken a benzinmotor igénybe vétele, és ezzel együtt az üzemanyag-fogyasztás is. Ráadásul a BISG rásegítése ütősebb, dinamikusabb teljesítményt eredményez, különösen a belsőégésű motor alacsonyabb fordulatszám-tartományaiban, így a vezetés élménye közvetlenebb és rugalmasabb lesz. A BISG jelentősen mérsékli a turbólyuk-hatást, ezért a mérnökök egy nagyobb turbótöltővel 155 lóerőre növelhették a blokk teljesítményét.

gyo/gyári fotók2019-06-10

hirdetés

Ajánlott olvasnivaló

Érdekes lehet még

Volkswagen Golf Variant Comfortline 1.4 TSI

Volkswagen Golf Variant  Comfortline 1.4 TSI - kiskép

Ár: 6.011.000 Ft
Felépítés: Kombi
Üzemanyag: Benzin
Váltó:

Részletes adatok...

Volkswagen Polo 60 Trendline

Volkswagen  Polo 60 Trendline - kiskép

Ár: 2.790.000 Ft
Felépítés: Ferdehátú
Üzemanyag: Benzin
Váltó:

Részletes adatok...

Volkswagen Polo 70 Trendline

Volkswagen  Polo 70  Trendline - kiskép

Ár: 2.891.000 Ft
Felépítés: Ferdehátú
Üzemanyag: Benzin
Váltó:

Részletes adatok...