hirdetés
hirdetés

Jelnyelven

A kutatások szerint az európaiak harmada nem alszik eleget. Vezetés közben ez ugyanolyan erősen rontja az összpontosítást és lassítja a reakcióidőt, mintha az autós alkoholt fogyasztott volna. Európában minden ötödik baleset a fáradtságra vezethető vissza, és az emberek ötöde beismeri, hogy elbóbiskolt már a volán mögö

Pihenőjelző

 

Az év leghosszabb napja nem valami nagy ünnep azoknak az európaiaknak, akik nem tudnak eleget aludni. A kialvatlanságnak rengeteg oka lehet – egy nyűgös baba vagy egy hosszúra nyúlt ünneplés –, de az biztos, hogy nagyon veszélyessé válhat.

A kutatások szerint az európaiak harmada nem alszik eleget. Vezetés közben ez ugyanolyan erősen rontja az összpontosítást és lassítja a reakcióidőt, mintha az autós alkoholt fogyasztott volna. Európában minden ötödik baleset a fáradtságra vezethető vissza, és az emberek ötöde beismeri, hogy elbóbiskolt már a volán mögött.

Az autópályákon és a főutakon az útpálya fölötti kijelzők és villogó közúti jelzések figyelmeztetnek az elalvás veszélyére, de maguk az autók is riaszthatják a vezetőt, ha járműve elkezd kisodródni a forgalmi sávból. A Ford Vezetőfigyelmeztető rendszere kamerával figyeli a felfestett sávelválasztókat, és ha akaratlan oldalirányú mozgásokat érzékel, egy kávéscsésze-szimbólum felvillantásával jelzi a vezetőnek, hogy ideje pihenőt tartani.

fordkave

“Rengeteg dolog sarkall minket arra, hogy fáradtan is folytassuk az utazást, hiszen mindenki szeretne a lehető leghamarabb hazaérni. Egy apró kávéscsésze-szimbólum viszont hatásos figyelmeztetést jelent arra, hogy többet ér biztonságban hazaérni, és a legtöbben értik is ezt, ezért lehúzódnak pihenni, vagy megállnak egy kávéra,” mondta el Andrej Loewen, a Ford Európa járműtervezési részlegének vezetősegítő rendszerekre szakosodott mérnöke.

A Ford folyamatosan finomítja ezt a közel tíz évvel ezelőtt bevezetett rendszert. A SYNC 3 csatlakozási rendszerrel felszerelt modellekben elég kimondani, hogy “kellene egy kávé”, és az autós máris megtudja, hol találja a legközelebbi kávézót, ahol tarthat egy kis szünetet. Európában a továbbfejlesztett technológia az Edge, a Galaxy, a Mondeo, az S‑MAX és a Transit modellekhez is megrendelhető lesz, akárcsak a vadonatúj Fiestához.

“A Ford elkötelezetten dolgozik a vezetést kényelmesebbé és biztonságosabbá tevő technológiák kifejlesztésén. A vadonatúj Fiesta felszereltségében ezért már a fejlett Gyalogosészleléssel kiegészített Ütközésre Figyelmeztető rendszer is megtalálható, ami éjszaka is képes megelőzni a gyalogosgázolásokat,” tette hozzá Loewen.

gyo2017-06-21

hirdetés