hirdetés
hirdetés
  • 728_90
  • gyulai_fiat_tipo_sedan_728x90_180131

Jubiláló Ford Mustang

A Ford egyszerre ünnepli az eddig több, mint 8,5 millió példányban gazdára talált Mustang ötven éves születésnapját, és a Flat Rock összeszerelő üzemben elkészült egymilliomodik Mustang-ot.

Rubintos Musztáng

 

A Ford Mustang-ot senkinek nem kell bemutatni, a modell világszerte legenda, az amerikai izomautók megtestesítője, neve az egyik legismertebb autó-modell név a világon, ami nem is csoda, hiszen az autó-ikon immáron fél évszázada etalon az autózás és a szabadság szerelmesei számára.

A Ford egyszerre ünnepli az eddig több, mint 8,5 millió példányban gazdára talált Mustang ötven éves születésnapját, és a Flat Rock összeszerelő üzemben elkészült egymilliomodik Mustang-ot. A Flat Rock-i futószalag végén Raj Nair, a Ford csoport globális termékfejlesztési alelnöke ül be az egymilliomodik itt gyártott Mustang, egy Ruby Red fényezésű kabrió volánja mögé. Nair mellett Ed Salna, az üzem ellátási és logisztikai menedzsere is a Mustang ’nyergébe pattan’. Salna a Flat Rock üzem veteránja, hiszen 27 éve dolgozik már a gyárban, vagyis több mint egy évvel az első autó elkészülte előtt állt itt munkába.

Ford_Mustang_flat_rock.jpg

A Mustang az autóipar egyik legnépszerűbb modellje, számtalan rajongóval világszerte, és persze a Ford-on belül is.” - fogalmaz Nair. „A Flat Rock üzem dolgozói komoly tiszteletet vívtak ki azzal, hogy rendkívül jó minőségű munkát végeztek, miközben az elmúlt több mint kilenc évben egymillió Mustangot építettek – és ezt várjuk tőlük az elkövetkező évek során is.”

A Ford 49 éven át a vállalat székhelyén, a Michigan állambeli Dearbornban gyártotta a Mustang-ot. Az autó a vállalat székházától alig pár percnyi távolságban fekvő híres Rouge üzemben készült, majd a gyártás 2004-ben néhány mérfölddel délebbre, a Flat Rock üzembe települt át.

Az 1964 áprilisában bemutatott Mustang népszerűsége minden várakozást felülmúlt, így a Fordnak Michiganen kívül kellett új gyártókapacitást teremtenie. 1965 elején Metuchenben (New Jersey) és San Joséban (Kalifornia) is megkezdődött a Mustang gyártása. Két év sem telt el, és 1966. március 2-án a dearborni gyártósorról legördült az egymilliomodik Mustang. A Ford eddig több mint 8,5 darabot értékesített ebből a modellből. A Mustang gyártásának beindítása Flat Rockban egybeesett a vadonatúj ötödik modellgeneráció megjelenésével – ez volt a sorozat első tagja, amely saját padlólemezre épült. A standard V6-os és V8-as GT-modellek mellett Flat Rock számos különleges modellsorozatot és versenyautót gyártott:

• 2006-ban a Flat Rock üzem egy limitált sorozatú, fekete-arany fényezésű Shelby GT-H kupét készített a Hertz autókölcsönző számára, ezzel emlékezve meg az 1966-os Shelby GT350H bérautóról

• 2007-ben mutatkozott be az SVT által fejlesztett Shelby GT500 Mustang, amelynek 5,4 literes, kompresszoros töltésű V8-as, 500 lóerős blokkja a modellsorozat addigi legerősebb motorja volt

• A 2008-2009-es modellévre a Mustang kínálatában megjelent a Bullitt változat, amely egy 1968-as film címszereplőjéről kapta a nevét; a főszereplő természetesen egy Mustanggal száguldott

• A 2012-2013-as modellévekben a Flat Rock üzemben készült a versenypályára optimalizált Boss 302 változat

• A Flat Rock gyártósorain számos Mustang-versenyváltozat készült, köztük az FR500, a Boss 302R és a hihetetlenül sikeres Cobra Jet

Ford_Mustang_flat_rock.jpg

A Mustang rajongók számára egyébiránt a Ford a tavalyi év végén rendkívül jó hírrel szolgált: a vállalat bejelentette ugyanis, hogy a Mustang következő generációja a rendkívül sikeresnek bizonyuló Egy Ford startégiának megfelelően globális modell lesz, ennek köszönhetően az autó európai, így hazai szerelmeseinek sem kell sokat várniuk, hogy az ikon itt is feltűnjön az utakon.

vzs/gyári felvételek2013-04-19

hirdetés

Ajánlott olvasnivaló

Érdekes lehet még

Ford Ka Titanium 3 ajtós 1.2l 69LE M5

Ford Ka Titanium 3 ajtós 1.2l 69LE M5 - kiskép

Ár: 2.904.000 Ft
Felépítés: Ferdehátú
Üzemanyag: Benzin
Váltó: Manuális

Részletes adatok...

Ford Ka Titanium 3 ajtós 1.3l TDCi DPF 75LE M5

Ford Ka Titanium 3 ajtós 1.3l TDCi DPF 75LE M5 - kiskép

Ár: 3.399.000 Ft
Felépítés: Ferdehátú
Üzemanyag: Dízel
Váltó: Manuális

Részletes adatok...

Ford Ka Grand Prix II 3 ajtós 1.2l 69LE M5

Ford Ka Grand Prix II 3 ajtós 1.2l 69LE M5 - kiskép

Ár: 3.351.000 Ft
Felépítés: Ferdehátú
Üzemanyag: Benzin
Váltó: Manuális

Részletes adatok...