hirdetés
hirdetés
  • 728_90
  • gyulai_fiat_tipo_sedan_728x90_180131

Megújult Ibiza

A belső tér kialakításának újragondolásakor az az elgondolás vezette a tervezőket, hogy egyénre szabható elemek kerüljenek a beltérbe.

Kicsi Leon


 

„Az új Ibiza, amely 2015 nyár végén érkezik a kereskedésekbe, tovább folytatja a SEAT jelenlegi sikertörténetét. Ez a modell az első példa arra, hogyan „Leonizáljuk” a modellkínálatot, a nagyobb testvér eredményes példáját követve. A hatékonyság, a minőség és a biztonság mellett különleges hangsúlyt fektettünk az összekapcsolhatóság kérdésére. Az új Ibiza része ennek az összekapcsolt világnak.” – nyilatkozta Jürgen Stackmann, a SEAT elnök-vezérigazgatója. „Az Ibiza a SEAT legsikeresebb modellje, az elmúlt 30 évben világszerte több, mint 5 millió talált belőle gazdára. A modell különösen fiatal ügyfélkört tudhat magáénak, vásárlói átlagéletkora 43 év, a fiatal nők részaránya pedig bőven átlagon felüli.”

seat_ibiza_2015_01.jpg

A teljeskörű csatlakozási lehetőségek biztosítása manapság központi kérdés és kiemelt szerepet kap az új SEAT modellek fejlesztése kapcsán is. Az új Ibiza a spanyol márka második generációs Easy Connect infotainment rendszerét használja. Az új MediaSystem Plus és a navigációs rendszerek MirrorLink funkcióval bővíthetők, amely technológia lehetővé teszi az okostelefonok és az autó infotainment rendszerének tökéletes összehangolását. A MirrorLink technológiának köszönhetően a mobiltelefonok számos funkciója illetve alkalmazások széles köre használható biztonságosan a járművel való közlekedés közben. A SEAT is élni kívánt ezzel a lehetőséggel, ezért kifejlesztette a saját MirrorLink technológiás alkalmazását, a SEAT DriveApp alkalmazást. Ennek segítségével a SEAT a legelterjedtebb okostelefon rendszerekhez tud kapcsolódni. A Full Link összeköttetés (amely tartalmazza a MirrorLink, az Android Auto és az Apple CarPlay rendszereket) és az Easy Connect infotainment rendszer segítségével az új SEAT Ibiza vezetője állandó összeköttetésben állhat autójával függetlenül attól, milyen mobiltelefont használ, ezáltal teljes figyelmét a vezetésnek szentelheti. Az összekapcsolhatóság, a csatlakozási lehetőségek teljes kiépítésére a SEAT és a SAMSUNG partneri megállapodást kötött. Együttműködésük célja olyan technológiai megoldások kifejlesztése, amelyek biztosítják a teljes körű összekapcsolhatóságot a SEAT teljes modellpalettáján.

 

A formavilág változatlan maradt: van ötajtós Ibiza, háromajtós Ibiza SC (Sport Coupé) és az Ibiza ST (Sport Tourer), a változtatások csupán a LED-es nappali menetvilágítással szerelt fényszórókra illetve a 16 és 17 colos méretben elérhető új rajzolatú keréktárcsákra és az újonnan megjelenő Holdkő szürke (Moonstone Grey) és Chili vörös (Chilli Red) fényezésre szorítkoznak.

seat_ibiza_2015_02.jpg

A belső tér kialakításának újragondolásakor az az elgondolás vezette a tervezőket, hogy egyénre szabható elemek kerüljenek a beltérbe. Így az autó belsejét meghatározó éleknél és felületeknél harmonikus egyensúlyba kerülnek a karakteres ismertetőjegyek, a funkcionalitás és a minden részletre kiterjedő precíz és pontos kialakítás. A vízszintesen felosztott és a vezetőre szabott műszerfal a kezelőszervek ideális elhelyezésével és ergonomikus kialakításával tovább fokozza a vezetés élményét. A legapróbb részletek iránti figyelem érződik minden egyes elemen, így például a kormánykerék, a légbeömlők, a műszerfal és az infotainment rendszerek kialakításánál is. Ez utóbbi felület egyértelműen a vezető és a technika közötti szorosabb kapcsolatot támogatja világos használatával és könnyű kezelhetőségével.

A SEAT Ibiza új fáradtságfigyelő rendszere a kormányzás karakterisztikáján keresztül észleli a vezető figyelmének csökkenését és időben figyelmeztet. További új vezetéstámogató biztonsági rendszer a másodlagos ütközésvédelem rendszere (Multi Collision Brake). Ez balesetet követően automatikusan lelassítja a járművet, hogy levezesse a megmaradt mozgási energiát. Amennyiben az ütközés során a légzsák is kioldódott, az elektronikus menetstabilizáló rendszer (Electronic Stability Control; ESC) gondoskodik az autó mielőbbi lefékezéséről, miközben a vészvillogó is automatikusan bekapcsol.

A SEAT Ibiza lendületéről benzines és TDI motorok új generációja gondoskodik. A belépő szintű benzines erőforrás egy 1.0 literes háromhengeres motor, amely 55 kW (75 lóerő) teljesítményre képes. Ennek a TSI turbófeltöltésű változata 70 kW (95 lóerő) és 81 kW (110 lóerő) teljesítményszintekkel érhető el. A rendelkezésre álló 160 illetve 200 Nm maximális nyomatékkal az 1.0 TSI aggregát kifejezetten meggyőző vonóerővel büszkélkedhet. Az erőforrások kínálatában figyelmet érdemel még a négyhengeres 1.4 TSI ACT, amely aktív hengermenedzsment (ACT) rendszerrel rendelkezik. 110 kW (150 lóerő) megnövelt teljesítménye és 250 Nm nyomatéka a garancia a dinamikus élményautózásra, míg a részterhelésnél történő hengerlekapcsolás 4,8 literes átlagfogyasztást eredményez.

seat_ibiza_2015_03.jpg

A három- és négyhengeres erőforrások természetesen teljesítik a legújabb Euro 6 károsanyag-kibocsátási normát, ezen túlmenően pedig meggyőző fogyasztási és károsanyag-kibocsátási értékeikkel hódítanak. Itt van például az 1.0 TSI Ecomotive modell, amely 70 kW (95 lóerő) teljesítmény mellett 4,1 literes átlagfogyasztást tud felmutatni 100 kilométeren. Ez kilométereként 94 gramm szén-dioxid kibocsátásának felel meg. Az új háromhengeres dízel motorok közül az 1.4 TDI 55 kW (75 lóerő) teljesítménnyel és mellette mindössze 3,4 literes átlagfogyasztással büszkélkedhet, amely szén-dioxid kibocsátás szempontjából 88 grammot jelent kilométerenként. A másik két TDI erőforrás 66 kW (90 lóerő) illetve 77 kW (105 lóerő) teljesítményre képes, de egyikük átlagfogyasztása sem haladja meg a 3,8 litert.

A 81 kW teljesítményű TSI és a 66 kW teljesítményt felmutató TDI motorokhoz opcionálisan elérhető a kettős tengelykapcsolós sebességváltó (DSG). A motort álló helyzetben leállító Start/Stop rendszer pedig minden új generációs Ibiza modellhez rendelhető.

Jelentős fejlődés az utazási kényelem szempontjából: itt a rugók, a lengéscsillapítók és a stabilizátorok összehangolásával értek el komoly fejlődést. Az opcionálisan elérhető SEAT Drive Profile az adaptív lengéscsillapítás lehetőségét is kínálja. Két paraméter mentén, sportos illetve kényelmes jellegű csillapítás közül választhat a vezető. A Komfort/Sport kapcsoló továbbá a kormány rásegítés mértékét is meghatározza.

pohu2015-05-21

hirdetés

Ajánlott olvasnivaló

Érdekes lehet még

SEAT Ibiza 1.4 16V Junior

SEAT Ibiza 1.4 16V Junior - kiskép

Ár: 2.777.800 Ft
Felépítés: Ferdehátú
Üzemanyag: Benzin
Váltó:

Részletes adatok...

SEAT Ibiza 1.4 TDI Junior

SEAT Ibiza 1.4 TDI Junior - kiskép

Ár: 3.244.600 Ft
Felépítés: Ferdehátú
Üzemanyag: Benzin
Váltó:

Részletes adatok...

SEAT Ibiza SC 1.2 12V Reference

SEAT Ibiza SC 1.2 12V  Reference - kiskép

Ár: 2.930.200 Ft
Felépítés: Ferdehátú
Üzemanyag: Benzin
Váltó:

Részletes adatok...