hirdetés
hirdetés

Itt az új Aygo x

A Toyota kínálatának legújabb kompakt modellje  a Toyota New Global Architecture (TNGA) sikeres GA-B platformjára épül. Ezt elsőként az új Yaris kapta meg – amely a 2021-es Év Autója díj birtokosa –, majd a Yaris Cross lemezei alatt is bemutatkozott.

Növésben van

 

 

Az új, ékalakot kölcsönző tetővonal dinamikusabb összképet mutat. Elöl a csúcstechnológiás fényszórók a motorháztető elülső részének átérésével érik el a szárnyszerű hatást. A bevált GA-B platform alkalmazásával az Aygo X az A-szegmens új, egyedi képviselőjévé vált, köszönhetően crossover felépítésének. Az újdonság érdekében módosították az alváz hátsó részét, amely így kisebb lett, miközben rövidebb első és hátsó túlnyúlást alkalmaztak. Az Aygo X 3,7 méteres hosszával 235 milliméterrel nyúlik tovább, mint elődje, habár a tengelytáv csupán 9 centiméterrel nőtt. Az első túlnyúlás 72 milliméterrel rövidebb, mint a Yarisnál, ellenben a maximális kerékméret 18”-ra nőtt.  

Az Aygo X tervezésekor a legszűkebb városi utcák lebegtek a mérnökök szemei előtt, így a fordulókör is kivételesen kicsi lett a maga 4,7 méteres sugarával, ami az egyik legszűkebb a kategóriában. A teljes karosszéria szélessége 125 milliméterrel nőtt az Aygo modellhez képest, így tehát 1740 milliméter. Ennek eredményeképp az első ülések 2 centivel távolabb kerültek egymástól, így 45 milliméterrel növelve a vállak számára rendelkezésre álló helyet. A kategórialeső csomagtér a 125 milliméterrel nagyobb mélységnek köszönhetően 231 literes lett, ami több mint 60 literrel több, mint az előd. A jármű magassága 1525 milliméter, ami 5 centiméteres növekedést jelent. Az új S-CVT váltómű kiváló reakciókat kínál indulásnál, intuitívan kezeli a fokozatokat és zökkenőmentes működést biztosít, miközben képes megtartani a teljesítmény és az üzemanyag-fogyasztás egyensúlyát.

aygox1

 

A hasmagasság 11 milliméterrel nőtt, az üléspozíció 55 milliméterrel lett magasabb, amivel az autó megkönnyíti a szemkontaktus felvételét a forgalom többi résztvevőjével – ez különösen a kerékpárosok és a gyalogosok szempontjából fontos. Továbbá az A-oszlop 10 százalékkal nagyobb, 24 fokos szögben emelkedik, ezzel javítva a kilátást. A nagyobb kerekek és gumiabroncsok a már bevált TNGA felfüggesztéssel együtt, a megnövelt dőlésmerevséggel és alacsonyabb dőlésszögekkel kitűnő menetkomfortot és irányíthatóságot adnak.

 

aygox2

Az Aygo X karakterisztikájához illő hangprofil létrehozása érdekében a Toyota és a JBL közösen fejlesztett ki a modellhez egy hangrendszert. Ez négy hangszóróból áll, amelyekhez egy 300 Wattos erősítő és egy 200 milliméteres mélynyomó társul a csomagtartóban. A Toyota legújabb multimédiás rendszere a magasabb felszereltségi szinteken felhő alapú navigációt kínál, amivel élő forgalmi információkat biztosít a folyamatosan működő csatlakoztatott szolgáltatásokon keresztül. Idővel új funkciók is elérhetőek lesznek az over-the-air frissítésekkel, tehát az új szoftvereket és csatlakoztatott szolgáltatásokat automatikusan telepíti a rendszer. A Toyota Smart Connect vezetékes és vezeték nélküli okostelefonos csatlakozási lehetőségeket kínál az Android Auto és az Apple CarPlay segítségével. Az alapfelszereltség részeként mutatkozott be benne a Toyota Safety Sense rendszer, amely minden piacot beleértve egyedülálló a kompakt A-szegmensben szereplő modellek körében. A legújabb Toyota Safety Sense monokuláris kameraszenzort és milliméterhullámú radart alkalmaz, míg a járműérzékelővel ellátott ütközést megelőző rendszer (PCS) immár magasabb sebességtartományokban is működik. Az Aygo X modellben debütál a nappali és éjszakai gyalogosfelismerés, a nappali kerékpárosfelismerés, a kanyarban ütközést megelőző rendszer, az intelligens adaptív tempomat, a sávkövető asszisztens és a vészhelyzeti kormánysegéd is.

aygox3

 

A kocsi a többszörösen díjnyertes egyliteres, háromhengeres 1KR-FE erőforrása 4.7 litert fogyaszt 100 kilométeren és 107 gramm a CO2 kibocsátása.

Az Aygo X 2022-ben mutatkozik be az európai városokban, így hazánkban is.


 

vzs/gyári fotók2021-11-05

hirdetés

Ajánlott olvasnivaló

Érdekes lehet még

Volkswagen Touran Cross 1.6

Volkswagen Touran Cross 1.6 - kiskép

Ár: 6.732.000 Ft
Felépítés: Egyterű
Üzemanyag: Benzin
Váltó:

Részletes adatok...

Volkswagen Touran Cross 1.4 TSi

Volkswagen Touran Cross 1.4 TSi - kiskép

Ár: 7.246.000 Ft
Felépítés: Egyterű
Üzemanyag: Benzin
Váltó:

Részletes adatok...

Volkswagen Touran Cross 1.4 TSi DSG

Volkswagen Touran Cross 1.4 TSi DSG - kiskép

Ár: 7.742.000 Ft
Felépítés: Egyterű
Üzemanyag: Benzin
Váltó: Automata

Részletes adatok...