hirdetés
hirdetés

Családi Renault csapat

Az 5 személyes Grand Scénic a nagyobb térfogatú csomagtartóra és még több rakodóhelyre igényt tartó, családos ügyfélkört veszi célba.
Varia Scénic   Az Új Scénic-et már röviden bemutattuk az újautókeresõ olvasóinak, most egy nagyobb lélegzetû ismertetõ következik a "mindent a vásárlóért" szellemében mindjárt hármas kínálattal  elõálló típuscsaládról: az 5 személyes Scénic-rõl, az 5 személyes Grand Scénic-rõl és a 7 személyes Grand Scénic-rõl. Hiába, a vezetõ hely megtartásáért meg kell küzdeni a mûfaj kitalálójának is.


Az új Scénic vonalvezetése felfrissült, új elsõ légterelõt, új formájú fényszórókat, diódás hátsó lámpákat (LED), új keréktárcsákat és új dísztárcsákat kapott. Ezeken felül öt új karosszéria színárnyalat is megjelent. Az utastérben, ahol a kidolgozás minõsége javult, mindegyik hangulat megújult, korszerû, még nagyobb élettartamú anyagokkal.   Nagy rakodókapacitásával és üléseinek variálhatóságával az új Scénic ismét a praktikus oldalát helyezi elõtérbe. A Scénic és a 7 személyes Grand Scénic ötvözésével a Renault megalkotta az 5 személyes Grand Scénic-et, hogy kielégítse a nagyobb térfogatú csomagtartóra és további rakodóhelyekre igényt tartó családos ügyfélköre kívánságait. Számos új technológiai felszerelésének, mint a navigációs rendszereknek, az automata Renault kártyának, az automata parkolóféknek, az elsõ és hátsó parkolást segítõ berendezésnek köszönhetõen az új Scénic további kényelmet kínál.  
Az 5 személyes Grand Scénic a nagyobb térfogatú csomagtartóra és még több rakodóhelyre igényt tartó, családos ügyfélkört veszi célba. A csomagtartó térfogata ? amely a 7 személyes változathoz képest nagyobb lett az 5 személyes Grand Scénic-en ? 533 liter és 1960 liter között mozog. A Grand Scénic ezen új változatán a rakodóhelyek térfogata is egyedülálló a kompakt egyterûek piacán. A 7 személyes Grand Scénic utasterében már meglévõ, összesen 104 liternyi rakodóhely kiegészítéseként a harmadik üléssor üléseinek fenntartott padló alatti helyet itt a csomagtartó szõnyege alatt kialakított rakodóhelyként használják, ami további 32 litert jelent. Ugyanúgy, mint a Scénic-en, egyenként 3 literes ülés alatti fiókok állnak az 5 személyes Grand Scénic hátsó utasai rendelkezésére. Az Új Scénic automata parkolófékkel szerelt változatain új, italtartóval ellátott, fix rakodóhelyet alakítottak ki az elsõ ülések között.   A helykínálat szempontjából az a tény, hogy az 5 személyes Grand Scénic-en nincs harmadik üléssor, alacsonyabb és simább padlófelület kialakítását tette lehetõvé, ennek köszönhetõen nagyobb lett a csomagtartó térfogata és a hátsó utasok rendelkezésére álló fejtér. A 20mm-rel kisebb ülésmagasság (vö. a Grand Scénic-kel), valamint az, hogy a térd és az elsõ ülés között 16mm-rel, illetve a fej és a tetõ között 15mm-rel nõtt a távolság (vö. a Scénic-kel), növeli a hátsó ülések ergonómiáját és kényelmét.  
Az Új Scénic, illetve az új 5 és 7 személyes Grand Scénic teljes motorkínálattal rendelkezik, amely négy közös nyomócsöves technológiával felszerelt dízelmotorból és négy 16 szelepes benzinmotorból áll. Az 1.5?2.0 literes hengerûrtartalmú dízelmotorok teljesítménye 85-tõl 150 lóerõig terjed (63?110kW). Az 1.9 és 2.0 literes motorokhoz idõszakosan regenerálódó részecskeszûrõ tartozik. A négyféle 1.4?2.0 literes, benzinüzemû turbómotor 100-165 lóerõs teljesítményt ad le (72?120kW). A sebességváltó-kínálat szintén gazdag, kétféle 5 vagy 6 fokozatú manuális váltót és két 4 vagy 6 fokozatú proaktív automata váltót tartalmaz. Ez utóbbi, amely az AJ0 nevet kapta, a Renault-Nissan szövetség keretében kifejlesztett új sebességváltó. E motorok mindegyike környezetbarát, CO2-kibocsátásuk kategóriájuk legjobb értékeit képviseli.  
A kényelem és a menettulajdonságok terén az új Scénic, illetve az új 5 és 7 személyes Grand Scénic átveszi az elõdöknél jól bevált különbözõ kormányzási és felfüggesztési elemeket. Az egyterû autók vezetése sosem állt ennyire közel a személyautók vezetéséhez. Az elektromos szervokormányt továbbfejlesztették a vezetés még pontosabbá tétele érdekében. E mellett az Új Scénic rendkívül magas szintû aktív és passzív biztonságot kínál, a veszélyes helyzeteket megelõzõ, vészhelyzetben a menetpályát korrigáló, és ütközéskor az utasokat védõ rendszerekkel. A 3. generációs Renault Utasvédelmi Rendszerbõl származó passzív biztonsági felszereléseknek köszönhetõen a Scénic II 5 csillagot kapott az Euro NCAP tesztjein.   Az autó 2003-as bevezetése óta eltelt alig 3 év alatt, 2006. május végéig több mint egymillió Scénic II-t gyártottak a douai-i üzemben. Az egymilliomodik Scénic II megérkezése egyben azt is jelenti, hogy a Scénic 1996-ban forgalomba bocsátott elsõ változata, a kompakt egyterûek szegmensét megteremtõ autó immáron a 10. születésnapját ünnepli.   Átlagosan 19%-os piaci részesedésével a modell bevezetése óta az elsõ helyet foglalja el Nyugat-Európában a kompakt egyterûek szegmensében. A Scénic II 2003-as bevezetése a Renault fenntartható fejlõdési stratégiájának legnagyobb tétjét jelentette. Napjainkban a Scénic a Mégane-sorozat nyugat-európai értékesítéseinek több mint 50%-át teszi ki.  
A Renault 66 millió eurót fordított az új Scénic fejlesztésére, erre a Renault-Nissan Szövetség C jelû padlólemezére ültetett, és az Észak-Franciaországban található douai-i Renault üzemben gyártott modellre.  

k2006-11-08

hirdetés

Ajánlott olvasnivaló

Érdekes lehet még

Chrysler Grand Voyager CRD LX

Chrysler Grand Voyager CRD LX - kiskép

Ár: 10.900.000 Ft
Felépítés: Egyterű
Üzemanyag: Dízel
Váltó: Automata

Részletes adatok...

Chrysler Grand Voyager Limited

Chrysler Grand Voyager Limited - kiskép

Ár: 11.750.000 Ft
Felépítés: Egyterű
Üzemanyag: Dízel
Váltó: Automata

Részletes adatok...

Citroen GRAND C4 PICASSO Comfort 1.8i-16V

Citroen GRAND C4 PICASSO Comfort  1.8i-16V - kiskép

Ár: 4.940.000 Ft
Felépítés: Egyterű
Üzemanyag: Benzin
Váltó:

Részletes adatok...