hirdetés
hirdetés

Teszt: Ford Ranger Wildtrak 3.0 TDCi

A Wildtrakban a Ford háromliteres, az alkalomhoz 154 lóerõsre hangolt TDCi turbódizele dolgozik. A duplakabinos kialakítás négy ajtót és öt ülést jelent.

VALAMI VADSÁG


A Ford Ranger pick-up (leánykori nevén platós kisteher) különleges kiadása jó ár-érték arányt kínál, akár kalandsport-mániás az ember, akár nem. Persze sokat segít, ha mégis az. Kivéve az olyan országokat, ahol vállalkozónak lenni izgalmasabb. Szóval akkor… mi is ez tulajdonképpen?


Na, most kell nagyon vigyázni.
Nehéz a Ford Ranger érdemeirõl méltóképp megemlékeznie annak, aki korábban nem egyszer (ezeken az oldalakon is) megrögzött limuzinistának titulálta magát. Ez a jármû annyira különbözik mindattól, amihez az európai/városi autós hozzászokott, annyira nem passzítható bele a köznapi skatulyákba, hogy szinte adja magát az elhamarkodott ítéletre. De mert dokumentálhatóan sikeres modellrõl van szó, nem csak hogy nem illik, nem is célszerû a dolgot egy kézlegyintéssel elintézni.
Az önmeghatározás a személyiséghez vezetõ út elsõ lépése. Hogy kellõ elfogulatlansággal vizsgálhassuk a Ranger jelenséget, az ismerkedést az alapoknál – konkrétan a névvel – kell kezdenünk.

Elnevezés és stílus
A Ranger szembeötlõen ámerikás dolog. Maga a szó (vadonjáró) a XX. század embere számára elit felderítõt jelent, és a Ryan közlegény megmentése óta Tom Hankset idézi, ahogy hasba lõve ül egy Zündappnak döntve, és archaikus mosollyal tüzel a közeledõ panzerre Colt 1911 automatájából. Borostás. Tökös. És majdnem halott. (Ez a jelenet gondolom megvan mindenkinek.)
Eddig stimmel. Nem is hinnénk, hogy mennyire… de ne vágjunk az események elébe.
Nincs baj ezzel a Rangerrel azon kívül, hogy túl katonás. Autóéknál a mundéros szerepet a néhai Chrysler szubmárkája, a Jeep olyan alaposan kisajátította, hogy az ilyesmire fogékony emberek kilencvennyolc százaléka számára a négykerekes terepjáró az dzsip, és punktum. Ezzel nem lehet mit kezdeni. Régebbi Ranger kell ide, hogy a terméknek identitást, tulajdonosának szerepmintát kölcsönözzön.

Nagy elõdökbõl szerencsére több is akad. Alább – a teljesség igénye nélkül – az õ portréjukat vázolom fel.  (Aki számára még nem vált nyilvánvalóvá: kultúrtörténeti egotrip következik. Azok, akiket csak az autó érdekel, nyugodtan átgörgõzhetik ezt a részt .)

Itt van mindjárt a XVIII. századi Ranger, az autentikus. A zöldmezõs, feketeporos, háromszarvú kalapos. Az északnyugati átjárós. Az árkon-bokron át vándorlós, bármit nyársra húzós, jég hátán is megélõs, holta napjáig indiánost játszós, önkéntes bõrharisnya. Filmen Spencer Tracy játssza.

Jöjjön a kora XIX. századi Ranger, a nemzeties. Még mindig feketeporos, mosómedvefarkas sapkás, az elõbbihez képest rosszfiús-macsós, szürkemedvét Bowie-késsel szívtájékon szúrós, indián asszonyt megdöngetõs és elkenuzós, vénségére pofaszakállat növesztõs, politikai ambíciókat dédelgetõs, Texasban tizenkétezer mexikóival összeszólalkozós és belehalós, ennek dacára örökéletû és örökzöld nyomkeresõ. Filmen John Wayne játssza. (Itt mindjárt balra.)

Alakul ez. A mintául szolgáló Davy Crockettel  sincs más gond azon kívül, hogy hõsi halottként kicsit emelkedett szerepminta egy pick-up számára. Valami nyersebb, föld- és porszagúbb kell ide… és Texasnál messzebb nem is kell zarándokolnunk érte.

Jöhet a késõ XIX. századi Ranger, a hagyományos. A kaktuszok közt lovagolós, nyeregben alvós, határt vigyázós. A húst hússal evõs. A hátultöltõs, csörgõkígyóba hatot eresztõs, modern változatában két Ingrammal kaszálós, élve eltemetve föld alól kihajtós, gonosztevõk fejét veszkóval lerúgós, bikát szõrén megülõs rendcsináló. Filmen Chuck Norris játssza. (Róla nem kell kép, ott van mindenki fejében.)

Lehet lazítani, vége van.
Ahogy pontok az egyenest, úgy határozzák meg a fenti mérföldkövek a vezérfonalat, melyre az autentikustól a világháborúson át a Ford gyártmányáig az összes Ranger felfûzhetõ. Alább már  – vélhetõleg sokak megkönnyebbülésére – már csak az utóbbiról lesz szó.

Külsõ
Adva van egy jellegébõl adódóan fejnehéz, méretében és arányaiban összetéveszhetetlenül amerikai karosszéria. Józanul darabos fazonja a 90-es évek közepe óta alig változik, mégis piacképes maradt: a "tradíció" csak a személyautók világában számít szitokszónak, a haszonjármûvekében nem – lásd még Chuck Norris elnyûhetetlen csizmáit és a "gyõztes csapaton ne változtass" elvet.
A duplakabinos kialakítás négy ajtót és öt ülést jelent. Teljes értékûnek ebbõl is, abból is csak az elsõ kettõ tekinthetõ, de mivel kézzel foghatóan ott vannak, nyugodt lélekkel kipipálhatók.


Ott van aztán az egy tonnás nominális terhelhetõségû plató, melyhez a versenytársakkal (pl. Toyota Hilux) ellentétben csak olyan zártszekrény kapható, melynek szükségülései nem menet- hanem oldalirányban, egymással szemben sorakoznak. Biztonsági szempontból nem a legideálisabb megoldás, de illik a Ranger kétcsillagos EuroNCAP töréstesztjéhez – a túllihegett biztonsági berendezések rémuralma idején kuruc szívünket tán még melengeti is az effajta következetesség. Mi tudjuk, hogy õk tudják, hogy mi tudjuk: aki az ésszerûség határain túlmutató biztonságra vágyik, nem a Ranger háza táján fogja keresni.

Nem mintha bármit kispóroltak volna belõle. Épp ellenkezõleg: a teknõ csillapítás nélkül lenyíló hátsó falában is több anyag van, mint a Suzuki Swift elsõ két generációjában együttvéve. Ideális partner a nagykaliberû golyók megállításához éppúgy, mint támasztékul pár gyors fejrúgáshoz. Muszáj is masszívnak lennie: az ember szinte látja a montanai hegyek közt blatton lõtt, kedélyes prosztók által lendületbõl ráhajított szarvasokat… meg a nominális egy tonnát mozgató embereket, akik naphosszat fellépõként használják.
A csak peremig pakolt teknõ tartalmát (vagy a terheletlen teknõ puszta fémjét) visszahúzható, külön kulccsal nyitható-zárható fémroló takarja. Bevallottan nem vízhatlan; olyannyira nem, hogy a szebb lelkû fogyasztónak tescós szatyrait sincs szíve alája számûzni – hátsó ülésen viháncoló kölkét bástyázza inkább körül velük.

A tesztjármû persze nem közönséges Ranger volt, hanem különleges Wildtrak (vadcsapás) kiadás. Ami felhasználói szemszögbõl annyit tesz, hogy a móka – hátulról elõre haladva – ott kezdõdik, ahol a plató véget ér.
A szpéseledisön Ranger nem mindennapi jószág. Ha nõbõl volna, valami olyasmi lenne a pólójára írva, hogy "Kalandorok ne kíméljenek!" A normál verzió szolgáltatásai mellett olyan extrákat kínál, mint a kéttónusú fényezés (esetünkben szenvedélyvörös-titániumszürke, de létezik chilipirosban és sztratoszférakékben is), hatküllõs alufelnire szerelt 255/60 R18-as ballonkerekek, oldallépcsõ, krómborítású visszapillantó tükör integrált éjszakai fényforrásokkal, oldalsó légbeömlõk, tetõ- és csomagtartósín, plusz némi fénytechnika a disco hõskorából. Külön-külön semmi komoly, de összességében van hangulata: az ember a National Geographic pápua új-guineai tudósítójának érezheti magát akkor is, ha  árubeszerzõként egy tucat seggmosóval dönget Bátaszék felé.

Belsõ
A Ranger kívülrõl olyan robosztus, hogy az ajtónyitást követõen mindenkit meghökkent, milyen szûkös az utastere.
Az az Amerika, ahol ezt kiagyalták, nem a szertelen túlzások, fecskeszárnyak, krómdíszek és gurgulázó V8-asok Amerikája, hanem a másik: a vakító mosolyú protkók és XXL-es szilikoncsöcsök földi pokla, ahol a látszat uralkodik mindenek felett.

A beszállás is kész kaland, de megéri belevágni: hobbiterepjárókban megszokottnál magasabbról, már-már ifás távlatból szemlélhetjük a forgalom többi résztvevõjét. A bõr-alcantara huzatú ülések látványosak és praktikusak, de aki formájukhoz illõ oldaltartást vár, csalódni fog – személyes véleményem szerint túl puhák is ahhoz, hogy hosszabb távon kényelmesek lehessenek. Elõl megfelelõ a helykínálat, a hátsó üléssor azonban csak annyira három férõhelyes, amennyire teljes értékû ajtók az elefántfülek, amiken át megközelíthetõk. 


12>

hirdetés

Ajánlott olvasnivaló

Érdekes lehet még

Ford Ka Titanium 3 ajtós 1.2l 69LE M5

Ford Ka Titanium 3 ajtós 1.2l 69LE M5 - kiskép

Ár: 2.904.000 Ft
Felépítés: Ferdehátú
Üzemanyag: Benzin
Váltó: Manuális

Részletes adatok...

Ford Ka Titanium 3 ajtós 1.3l TDCi DPF 75LE M5

Ford Ka Titanium 3 ajtós 1.3l TDCi DPF 75LE M5 - kiskép

Ár: 3.399.000 Ft
Felépítés: Ferdehátú
Üzemanyag: Dízel
Váltó: Manuális

Részletes adatok...

Ford Ka Grand Prix II 3 ajtós 1.2l 69LE M5

Ford Ka Grand Prix II 3 ajtós 1.2l 69LE M5 - kiskép

Ár: 3.351.000 Ft
Felépítés: Ferdehátú
Üzemanyag: Benzin
Váltó: Manuális

Részletes adatok...