hirdetés
hirdetés
  • 728_90
  • gyulai_fiat_tipo_sedan_728x90_180131

Lexus RC 2019

A hazai márkakereskedésekbe is megérkezett a vadonatúj Lexus RC kupé. Látványos megújuláson esett át: továbbra is egyszerre sportos és elegáns, ám már visszaköszönnek rajta a márka zászlóshajó szupersportkupéja, az LC kupé formavilágának elemei is. Az RC megújulását ugyanis az LC kupé „még sportosabb, még kecsesebb” koncepciója ihlette, és átdolgozták az utasteret is.

Átformálva

 

A Lexus mérnökei arra törekedtek, hogy megtartsák az RC dinamikus, kupéra jellemző arányait, úgy, hogy közben eleganciával ruházzák fel a külsőt. Ennek érdekében olyan jellegzetes stíluselemeket alkalmaztak, mint az első lökhárító új sarokidomai, amelyek lágyan ívelnek a fényszóróktól kiindulva, vagy a hűtőmaszk rácsozatának kialakítása, ami felülről lefelé fokozatosan módosul. A három ultrakompakt LED-fényforrásból álló fényszóró függőleges elrendezése és az új, L alakú helyzetjelzők szintén hozzájárulnak a modell különleges megjelenéséhez. A hátsó lökhárító sarkaihoz illesztett légkivezető csatornák stabilabb irányíthatóságot és jobb általános reakciókészséget eredményeznek. Szélesebb kiállása és alacsony tömegközéppontja révén az autó a legkülönbözőbb útviszonyok között is megőrzi kiváló tapadását. A hátsó lámpák – a Lexus kupék új átfogó stíluselemeként – az eddigieknél hangsúlyosabb L-alakú formát mutatnak. A mélyre ültetett és stabil kiállású, kétajtós RC kupé kompakt utastere ügyesen ellensúlyozza az erőteljesen kidomborodó sárvédőket és a határozott kontúrokkal megrajzolt karosszéria alacsonyan húzódó vonalait. A kupé 4700 mm hosszú, 1840 mm széles, 1395 mm magas, tengelytávja pedig 2730 mm.  Az erőteljes karakterű karosszéria kialakításához olyan fejlett préseljárásokra volt szükség, amelyek messze meghaladják a hagyományos gyártástechnológiát, és amiket ezidáig csak tanulmányautók gyártásánál alkalmaztak. Az így megalkotott, erőteljesen háromdimenziós forma folyamatosan változtatja megjelenését, ahogy körbejárjuk az autót. A lehető legpontosabb illesztésű karosszériaelemek mellett a kupé karcsú arányait két fejlett gyártási eljárással tették még tökéletesebbé: a hátsó kerékívek peremezésével és lézerhegesztéssel. Az előbbi módszernek köszönhetően jelentősen csökkenthető a lemezvastagság, akárcsak az abroncs és a kerékív közötti függőleges távolság is.

lexus_rc_2019_01

A fűtés és az audiorendszer szálcsiszolt felülete kellemes minőségi érzetet kelt, míg a középkonzol két oldalán nagyobb lett, és egyben magasabbra is került a térdpárnázás, így jelentősen javult a térérzet. A tervezők apró részletek iránti fogékonyságát mutatja, hogy a vezető jobb kezének középkonzoli támasztófelületét újraformálták, felületét pedig varrás díszíti. A Lexus kupék fontos azonosító jegyeként az LC kupéból már ismerős analóg időmérő óra is megjelent a műszerfalon. Az exkluzív, kiváló tartású sportülések az ún. integrált habosítással készültek, ami lehetővé teszi nagy, homorú felületek kialakítását, valamint az üléskárpit és a párnák tökéletes illeszkedését, egyszerre biztosítva a kiváló kényelmet és határozott oldaltartást. Az érintésre oldó zárakkal nyíló ajtókon át a 60:40 arányban osztva dönthető hátsó üléssort is könnyen megközelíthetjük. Az első ülés automatikusan előrecsúszik, amikor az üléstámlát a vállmagasságban lévő karral előredöntjük, majd automatikusan visszatér eredeti helyzetébe, amikor a támlát visszabillentjük.

lexus_rc_2019_03

Az RC prémium minőségű beltere a lehető legnagyobb mértékben kihasználja a színek, anyagok és világítás kontrasztjában rejlő lehetőségeket, ezzel is erősítve az autó sportos eleganciáját. A háttérvilágítás inkább felfelé irányul, lágy fénybe burkolva az utasteret, az ajtókárpitok háttérvilágításának intenzitása pedig automatikusan igazodik a környezeti fényviszonyokhoz.

Az RC F SPORT változathoz új díszítőelemek, köztük Naguri alumínium és Csiszolt fém dekorációs elemek rendelhetők, és az ügyfelek összesen ötféle dekorcsomag közül választhatnak. A belső tér színválasztékában szerepel az LC-ből már ismert Okker és Mustársárga, amely fekete alapon finom sárga díszítésekből áll. Összesen hétféle utastéri színkombináció érhető el, beleértve az F SPORT exkluzív csomagjait.

lexus_rc_2019_02

vzs/gyári fotók2019-02-02

hirdetés

Ajánlott olvasnivaló