hirdetés
hirdetés

Teszt: Skoda Octavia RS

Ez az Octavia RS is hozza azt a műszaki szintet és filozófiát, amit megszoktunk az előző generációktól.

Minek nevezzelek?


 

Klasszikus RS-kék színben hoztam el az Octavia sportos változatát, a sokak lelkében Golf GTI-váltót. De hát nem az, nem is az a neve, önálló darab, és el is mondom, hogy miért. Minthogy nem sokkal Quad után nálam is járt a Golf GTI, amit ide nem írtam meg, hiszen már van fent egy cikk a portálon, elég élesben hasonlíthattam össze, hogy mi a két autó leglényege, és bátran mondom, hogy egyik sem pótolhatja a másikat. Rendben, hogy ugyanazok a technikai alapok, de a megvalósított filozófia és viselkedés totál eltér, mindkét kocsi más egyéniség. Persze ez rögtön adódik az Octavia nagyobb kasznija okán, a méretes csomagtartó gyakorlatias előnyeit nem kell ecsetelni.

octavia_rs_20141028_01.jpg

Ott van a jármű megjelenése, nem lehet félrenézni. A fekete hátterű fényszórók, az aszfalthoz közelebbi állás, a nagybeömlős lökös elöl, a kis szárny és a spéci-kipufogóvéges, fekete-diffúzorszerűség-betétes hátsó lökhárítók egyértelművé teszik, hogy itt nem a natúr-Octavia cégautó jön szembe, vagy távolodik éppen. A kékje is feltűnő, és nem csak azért, mert a magyar vásárlók alig vesznek kék kocsit, itthon kialakult valami kék-idegenség, a diplomatakocsik, BKV-buszok, vagy rendőrautók miatt-e, azt nem tudom. Igazi sport-kék, szép szín.

Egész jó lett a fényszóró nappali ledes menetfénye, kicsit szigorú, és a függőleges rácsozatú hűtőmaszk is hatásos részlet. A 18-as kerekek szürkében nem tűnnek nagynak a kocsi alatt, van itt még lehetőség, a ráhúzott gumik mérete 225/40 R18. Érdekes, hogy a kocsi hergeli az erős prémium autók sofőrjeit, ráutaló magatartásom nélkül is indult a piszkálódás, versenyzésre hergelés, akár egy-egy Audi, BMW, Merci utoléréséről van szó, akár, ha ilyen márkák jöttek mögöttem - és ez a korábbi Octavia RS tesztautóknál is hasonlóan működött.

octavia_rs_20141028_03.jpg

Az utastérben is hozza az elvártakat az RS, azaz jóval sportosabb és másabb, mint a fapados járatok. Alapvető a szürke bőr/szövet kárpitozás, amelyet piros bevarrásokkal és piros cérnával vadítottak meg. A középkonzolon, az ajtókon karbonmintás dekorbetéteket találunk, kis krómdíszek a spéci, VRS-DSG (a V az RS előtt a "Version" szócskára utal) váltókaron és a kormányon, aminek a bőrbevonata szintén piros cérnás. Kényelmes is ülni elöl-hátul, ha kicsit kritikus vagyok azért megjegyzem, hogy az egybe-kagylóülés amolyan diszkont-sportülés, mert se a combtámasz, se a fejtámla, se az oldaltámaszok nem állíthatók, így az ülés vagy jó, vagy nem jó - nekem éppen jó volt. Dögös a sportos járművektől elvárt fekete (bocsánat, sötétszürke) tetőkárpit.

Az RS kapható 184 lóerős dízel és 220 lóerős benzines motorral is, tesztautónkban utóbbi dolgozott. Ennek örültem, szeretem a TSI motorokat, gyorsan felpörgő, erőteljes, nyomatékos motorok, állatkodni és krúzolni is öröm vele. Váltóként duplakuplungos DSG dolgozott a kocsiban.

octavia_rs_20141028_04.jpg

Tehát röffentsük be a kétliteres turbót, hagy induljon a móka. Én alapvetően nem vagyok DSG-fun, amit sokan kollégák sem értenek meg. Abszolút elismerem az előnyeit, a gyors váltásokat, visszaváltásokat, a jó vezérelhetőséget. Én azonban főképp erős kocsiknál jobban szeretem magam kezelni a kuplungot, amellyel induláskor biztos lehetek benne, hogy az történik, amit szeretnék. A DSG (és hasonló elvű egyéb) váltók esetén az elektronika a gázpedál mozdulás dinamikájából, mélységéből (és még jó pár) megfigyelt történésből rakja össze, hogy mit tegyen. Vannak olyan közlekedési élethelyzetek, mikor a DSG nem azt teszi, amit én tennék, vagy várnék, az emelkedők-lejtők pedig nagyon meg tudják zavarani, és olyan stílusban működik, amit én másképp tennék, de hát ez a saját személyes ügyem, amúgy nagyon jó technika persze. A barátaim is szeretik, a kollégák is, a gyártó is. De gondoltam lejegyzem, hátha más is gondolja így.

Na de vissza az Octavia RS-hez. Szépen elindultam, barátságosan mozgott a kocsi. Nézegettem a beállításokat, Comfort, Sport, Economy. Állítgatva máshogy viselkedik a váltó, a motor máshogy reagál. Ami furcsa volt, a hangja. Mély, vémotor hang. És eszembe jutott, már megint hanggenerátor. Toltam neki, üvöltött mélyen, dobhártyarezegtetően, és egyszer csak elvettem a gázt, mert fura hangot hallottam magasabb fordulaton. Na ez a fura hang volt a motor saját hangja! A fütyülős, igazi, turbómotorhang a négyhengeres karcos felpörgött hangjával. Nekem ez jobban tetszik mint a generált hang, francba már a virtuális dolgokkal, van annak a motornak saját hangja is.

octavia_rs_20141028_02.jpg

A mű hang nem tetszett, az igazi tetszene, csak elnyomja a mű. De ettől függetlenül a turbó hozza amit elvárunk tőle: padlótól a plafonig húz, jó széles a hasznos fordulatszámtartománya. Alul, akárcsak 2000 f/percig pörgetve olyan békésen és eco-módban használható, anélkül, hogy akadállyá válna az autó, felengedve 3000-től leszabályzásig pedig élénken viszi a kasznit.Némi országutazással, főképp városban 8 és 8,5 liter között fogyasztott, ami a teljesítmény tudatában nagyon jó érték.

Az autót alapvetően jó terelgetni. Jók a kormány visszajelzései, direkt, pontos a kormányzás, és a futómű is segít a preciz vezetésben, nem kúszik kanyarban, nem billen hirtelen manővereknél. Csak rossz úton nagyon ráz. Pedig erre nem szoktam panaszkodni. És egyébként itt egy nagy különbség a Golf GTI-hez képest, annak nem ráz az ugyanúgy sportos jellegű futóműve. Kemény, de nem rázós. Mindegy, itt így hangolták, így oldották meg. Az előnyeit igazán hajtva a kocsit élvezhetjük, a stabil egyenesfutás, a jó kanyarképességek tekintetében. Kanyargós országúton igazán élvezet jót autózni, ott a ráz-nem-ráz komfortkérdés a háttérbe sorolódik, mikor az átlagnál nagyobb kanyarsebességeket élvezhetünk a megszokott helyeken: csak azt vettem észre a vekkerre nézve, hogy "héhé, de gyorsan megyek itt".

octavia_rs_20141028_05.jpg

Összességében az Octavia RS hozza azt a műszaki szintet és filozófiát, amit megszoktunk az előző generációktól. Nem változtatták meg a kocsi pozícionálását a piacon, ez nem is csoda, hiszen jól belőtték a helyét, ráadásul úgy, hogy határozottan elkülönül a konszern más, hasonló teljesítményű típusaitól. A típus belépője 8 230 450 Ft, a miénk 8 530 970 Ft volt extrák nélkül. Meglátásom szerint nem helyettesítheti a Golf GTI-t, kiautózásban az jobb, a futóműhangolása is profibb - gondolom ez ilyen direkt különbségtevés házon belül. Ellenben fordítva is igaz, hogy a Golf nem helyettesítheti az Octaviát, ha a karosszéria praktikumáról, jó kihasználhatóságáról van szó. Meg akkor sem, ha az autóparkért felelős menedzser Skodát enged, Golfot nem, mert hát az RS gyakorta használt közép- felső vezetői autó Magyarországon (cégmérettől, politikától függően).

Okautó/ kép és fotó DM2014-11-03

hirdetés

Ajánlott olvasnivaló

Érdekes lehet még

Skoda Superb Ambition 1.4 TSI 125 LE

Skoda Superb Ambition 1.4 TSI 125 LE - kiskép

Ár: 7.025.870 Ft
Felépítés: Lépcsőshátú
Üzemanyag: Benzin
Váltó: Manuális

Részletes adatok...

Skoda Superb Ambition 1.8 TSI 160 LE

Skoda Superb Ambition 1.8 TSI 160 LE - kiskép

Ár: 7.455.280 Ft
Felépítés: Lépcsőshátú
Üzemanyag: Benzin
Váltó: Manuális

Részletes adatok...

Skoda Superb Ambition 1.8 TSI DSG 160 LE

Skoda Superb Ambition 1.8 TSI DSG 160 LE - kiskép

Ár: 8.068.690 Ft
Felépítés: Lépcsőshátú
Üzemanyag: Benzin
Váltó: Manuális

Részletes adatok...