hirdetés
hirdetés

Teszt:Citroën C4 Picasso

Ez a jármű, bár ideális családi autónak, mégsem lesz népautó. Bizony az ára miatt: ezzel a motorral, váltóval, felszereltségi nívóval 6,5 körül vásárolható meg.

Haladós, komfortos

 

Korábbi élményeim a Citroën C4 Picasso-val kapcsolatban kétirányúak voltak.Egyrészt értékeltem a helykínálatát, formatervét, általános komfortját, viszont valahogy mindig a robotizált váltóval járt nálam, amit sokadszorra sem sikerült megkedvelnem: nem véletlenül hívja az autópiac bólogatós váltónak. Tehát hiába a sok befektetett energia a jó kocsi megépítése felé, ha a váltó kiejti a „tetszik” listából. Azonban szerencsére gyártják manuális váltóval is, amivel a kocsi egy csapásra a jó oldalát mutatja - legfőképpen a családosoknak, akik igénylik a tágas utasteret, és a sokféle egyterűs variálhatóságot.

citroen_c4_picasso_01

Mint már céloztam rá a fentiekben, a C4 Picasso formatervét kereknek tartom. Alaposan kidolgozták, fiús a hangulata (a régi Xsara Picasso-ról ezt nem mondtam volna), feketében is vagány, jók rajta a díszek, például a (jobb oldalán) C-betűt formázó ablakkerettel (ami baloldalt lezáratlan D). Mondjuk szép nagy darabra nőtt, a méret megbecsüléséhez segítség, hogy a felnik 17 colosak. Persze a legfrissebb autók között már nem olyan nagy, elég, ha mellé áll egy BMW X5. Jó úton haladnak az autók, hogy kihízzák a városokat.

Az autót közelről vizsgálgatva elég alaposnak hat árkategóriájában a kidolgozottsága, az ajtók finoman nyílnak, záródnak, semmi nem kemény, vagy sarkos. Persze nem tudom kétszázezer km vagy 10 év után milyen lesz: újként egyben van. Beülni bármely ajtón kényelmes az autóba, ahol jó hangulatú utastér fogad. Ebben nagy szerepe van a csupa üveg kialakításnak, amelyből a (sajnos nyithatatlan) tetőüveg és a felfelé a tetőre húzott szélvédő a hangulatról szól, a két nagy első oldalablak a kiláthatóságot javítja, ami nem utolsó szempont egy ekkora autónál.

citroen_c4_picasso_03

A térérzetet nem csak a nagy üvegfelületek növelik. Hatalmas például a műszerfaltömb háta, ez is nagyautós érzést kelt. Az első ülések kényelmesek, kárpitozásuk ebben a modellben trükkösen kétszínű, fiatalos mintával. Jár hozzájuk állítható karfa és a fejtámla kialakítása is figyelembe vette a komfort-szempontokat. A hátsó három ülés mind egyenértékű, elég komfortosak, helyzetük és támlájuk dőlésszöge állítható. Mozgatásukkal, lehajtásukkal variálhatjuk a csomagtér-utastér arányt. Amúgy a csomagtartó alaphelyzetben is elég nagy.

A kormányra nézve is egyértelmű, hogy jól felszerelt a batárunk, annyi gomb van rajta. A műszeregység középen felül trónol, alatta multifunkciós kijelző a légkondinak, rádiónak navigációs egységnek. A családi jelleget erősíti a gyermekfigyelő kis tükör. A nagy üvegfelületekre napvédő roló húzható, a szélvédő felső része elé kézzel - erre az egységre szerelték a napellenzőket -, a nagy tetőüveg elé motorral. Bár elég jó az árnyékolási képesség, azért arra számítani kell, hogy a hőhatás átjön, az üvegtető nyáron használva melegebb, télen hidegebb, mint az autók fémteteje.

citroen_c4_picasso_02

Az autó haladás közben is inkább komfortos jellegű, de hát ez passzol hozzá. A pedálutak hosszúak, a kormányzás kis ellenállású, a váltókar laza megvezetésű. Mindezzel együtt kellemes dolog vezetni a kocsit, semmi stressz. A rugózás is kényelmes, lengős. Az úthibákat szépen kisimítja, a hirtelen kormánymozdulatok gyors, pontos követése nem az erőssége.

Az 1,6 literes dízelmotor elég erőteljes, 115 lóerős, a nyomatéka 270 Nm. A mellé társított váltó hat fokozatú, így jól tartható a forgalom ritmusa, és autópályatempón sem lesz tolakodóvá a motorzaj. A motort magas fordulatszámon járatni, vagy gyorsításkor kihuzatni nincs értelme, a nyomatékgörbéje egyenletes, a teljesítménye fent nem nő, csak hangos a gép. Mint a mai dízelek általában, alul van egy kb. 1500 fordulatnyi hasznos, jól élhető fordulatszám-tartomány - úgy 1100/perctől 2500-ig. Nem versenyautó, de nem is zabálja le a tulajdonos gatyáját, még városban is kijött hét literből.

citroen_c4_picasso_04

Ez a jármű, bár ideális családi autónak, mégsem lesz népautó. Bizony az ára miatt: ezzel a motorral, váltóval, felszereltségi nívóval 6,5 körül vásárolható meg. A többiekhez képest nem drága, de a mai magyar valósághoz mérten igen. Sebaj, pár év múlva felbukkannak a használtpiacon, mint lefutott cégautók és német import darabok.

Dombovári MIhály Okautó: szöveg/fotó2015-04-22

hirdetés

Ajánlott olvasnivaló

Érdekes lehet még

Citroen C1 1.0i Spot

Citroen C1 1.0i Spot - kiskép

Ár: 1.990.000 Ft
Felépítés: Ferdehátú
Üzemanyag: Benzin
Váltó:

Részletes adatok...

Citroen C1 1.0i Spot

Citroen C1 1.0i  Spot - kiskép

Ár: 2.165.000 Ft
Felépítés: Ferdehátú
Üzemanyag: Benzin
Váltó:

Részletes adatok...

Citroen C1 1.0i Comfort

Citroen C1 1.0i Comfort - kiskép

Ár: 2.515.000 Ft
Felépítés: Ferdehátú
Üzemanyag: Benzin
Váltó:

Részletes adatok...