hirdetés
hirdetés
  • 728_90
  • gyulai_fiat_tipo_sedan_728x90_180131

Audi lux

Lefutott a xenon, jön az elõl-hátul LED. gyorsabban reagál, takarékosabb, nagyobb barátja a szemnek.

LEDLámpaAz Audi világszerte elsõként olyan autó- fényszóróval állt elõ, amelynél már minden elülsõ világítási funkciót LED-egységek látnak el. A nappali világítás mellett így az irányjelzõ, a tompított és a távolsági fény egyaránt e megoldással jön létre. A megfelelõ fényeloszlásról és fényerõsségrõl a LED-ek különbözõ csoportjai (úgynevezett „array”) gondoskodnak. A fényszóró összesen 54 LED fényforrást tartalmaz.   A LED-technika legfõbb elõnyei alacsony energiafelhasználásában (tompított fény: 50 watt, nappali világítás: 6 watt), a nappali világossághoz hasonló színû, kellemesebb és kontrasztosabb fényében, tartósságában, alacsonyabb feszültségigényében, kompakt méreteiben és a formatervezõk számára kínált nagyobb alkotói szabadságban mutatkoznak meg.
Az EU különleges engedélye révén immár lehetõvé vált a LED-technika elõszériás alkalmazása a fényszórókban, a vonatkozó végleges EU-szabályzás elõreláthatólag 2008-ra készül el. Az Audi a konstruktõri kör alapító tagjaként már 2003 óta tevékenykedik a korszerû és nagyobb teljesítményû világítástechnika minél gyorsabb elterjesztésében.   A fénytechnika innovatív megoldásai gyakran új fényforrások kifejlesztésén alapulnak. A halogénizzókat a xenon-fényszórók követték, késõbb kanyarvilágítással és kanyarodófénnyel kiegészülve, ám a LED-technika rendkívül gyors fejlõdése révén e funkciókat nemsokára már egyaránt e félvezetõk alkalmazásával valósíthatják meg. Mindegyik világítóegység a házból, a LED-egységekbõl (chip) illetve -csoportokból (chip-array), platinaelemekbõl és a hûtõtestbõl áll. A célzott hõelvezetésrõl és a fényszóró jégtelenítésérõl egyaránt elektromos ventilátorok gondoskodnak.  

Az Audi R8 a jövõben extrafelszerelésként rendelhetõ LED-fényszórója a következõképpen épül fel: a fõ funkció a LED tompított világítás, amelyben az alapvetõ fényeloszlást a megfelelõ formájú tükör segítségével két, egyenként négy-négy chipet tartalmazó LED-array alakítja ki. A világos-sötét kontúr környéki tartományért és a kellõ hatótávolságért felelõs további három, két-két tagú LED-array a lencse mögött helyezkedik el. Közvetlenül mellette mûködik a távolsági fény, a két fényszóró tükörnél egy-egy négytagú LED-csoporttal. A nappali világítás 24 fehér LED-tagja stílusosan a fényszóró alsó peremén fut végig.  A nyolc nagy fényerejû, sárga LED alkotta irányjelzõ a fényszóró felsõ szélén a hûtõrács felé mutat, s a nappali világítás csíkjával együtt csaknem teljesen körbefogja a világítóegységet.   LED: fénykibocsátó dióda (light emitting diode) Félvezetõ fényforrás, amely alacsony, 2-4 volt feszültségen hideg fényt produkál. Az Audi fényszórójának újszerû LED-array csoportjai 1 Amper áramerõsségnél 600 lumen fényáramot állítanak elõ (2008), ami a LED-világítóegységek körében mindeddig elérhetetlennek számított.   Lumen: a fényáram mértékegysége, a sugárzó (fényforrás) részérõl a sugárzás formájában kibocsátott teljesítménybõl (fényteljesítménybõl) származtatott mennyiség.
Kapcsolódó cikkek:

Itt még csak hátulról

Audi technika


GT=A5

pohu/gyári fotó2007-08-21

hirdetés

Ajánlott olvasnivaló

Érdekes lehet még

Audi A3 Attraction 1.6

Audi A3 Attraction 1.6 - kiskép

Ár: 5.120.000 Ft
Felépítés: Ferdehátú
Üzemanyag: Benzin
Váltó:

Részletes adatok...

Audi A3 Attraction 1.4T FSI

Audi A3 Attraction 1.4T FSI - kiskép

Ár: 5.505.000 Ft
Felépítés: Ferdehátú
Üzemanyag: Benzin
Váltó:

Részletes adatok...

Audi A3 Attraction 1.4T FSI S-tronic

Audi A3 Attraction 1.4T FSI S-tronic - kiskép

Ár: 5.981.000 Ft
Felépítés: Ferdehátú
Üzemanyag: Benzin
Váltó:

Részletes adatok...