hirdetés
hirdetés
  • 728_90
  • gyulai_fiat_tipo_sedan_728x90_180131

Fiat Bravo

Az új Fiat Bravo a hagyományos olasz kultúrából és stílusból született. Ettõl szép. 

Meseautó

  Kezdjük egy kis kitekintéssel. Az autógyártók egy jó része mostanság az elõre menekülés útját járja. Vagy másképpen: leginkább csak a gazdagokra számítva tervezi-alakítja modellpalettáját. A korszerû és modern ideális vásárló-modell az a nem szegény, nem öreg, gyárilag hímivarúnak mondott fogyasztó, aki az interneten szocializálódott, így leginkább virtuálisan szereti és tudja kielégíteni elképzeléseit, vágyait. Másképp miért is vásárolna egy (virtuálisan) terepjárónak kinézõ egyáltalán nem terepjárót?   Torinó, vagyis a Fiat azért más utat is keres- mondhatni hagyományosat. Autószerû autót alkot, ami ráadásul autónak is néz ki, mi több, úgy is mûködik. Csekély benne a virtuálfény, az is csak egy árva USB csatlakozó képében fenyeget. Kipróbáltuk az új Bravo-t.  

Az új Fiat üdvöske  számára nem kisebb célt tûzött ki a márka vezetõsége, minthogy az európai piac talán legfontosabb kategóriájának meghatározó darabjává váljon – 2006-ban súlycsoportjában összesen mintegy 3 400 000 kompakt jármûvet értékesítettek az Öreg Kontinensen, ez valamivel több, mint a teljes európai piac egyötöde (és az értékesítési adatok 2000 óta folyamatosan növekednek).
Ez a piaci szegmens az egyik legizgalmasabb kategória, ugyanakkor a gyártók közötti legnagyobb versengés is itt folyik: mintegy harminc különféle modell közül választhat a vásárló, európai, ázsiai és amerikai gyártók termékei közül egyaránt.  Olaszék –saját véleményük szerint - az ár mûfajában szeretnének elõzni.Véleményük szerint az új Fiat Bravo ebben eléggé versenyképes.   Azért szerencsére adtak a formának is. Az erõsen döntött és elõretolt szélvédõ, a csepp alakú fényszórók, valamint az új emblémát keretezõ sportos hûtõrács különösen Maranello vörös karosszériaszínnel) nevezhetõ egyfajta tisztelgésnek, vagy még inkább összekacsintásnak az olasz autógyártás királyi vérvonalával, a Ferrarival. Az új Fiat Bravo ebbõl a hagyományos kultúrából és stílusból született – egy olyan ötajtós, ami letisztult, de mégis izgalmas vonalú, ugyanakkor kellõen sportos, de mégis kompakt. Vagyis egy hagyományos autó hagyományos (két kéz, két láb, mindegyik használható) típusú autósnak. Ja- és szép is. Kívül is, belül is.  

Hossza 434, szélessége 179, magassága 149, tengelytávja pedig 260 centiméter, miközben rakterének befogadóképessége 400 literes – az új Bravo méretei alapján a kategória legjobbjai közé tartozik. Van azonban változás is: a “hagyományos” Fiat  minõség valamicskét javulni látszik. Legalábbis az igényesebb anyagok használata, a színkombinációk, a kiegyensúlyozottság, a részletekre való odafigyelés kezdi mutatni a változást.   Az új Fiat Bravo bemutatkozása egyben a turbófeltöltéses T-JET benzines motorcsalád (1.4 Turbo 120 és 150 lóerõvel) színrelépését is jelenti, ami a szolíd üzemanyag-fogyasztást és az alacsony károsanyag-kibocsátást ötvözi a teljesítménnyel – a motorkínálatban megtalálható még az 1,4-es 16 szelepes benzinmotor egyszerû szívóváltozata (90 LE), illetve a népszerû Multijet közös nyomócsöves turbódízel kétféle változata (1,9 literes lökettérfogat – 120 vagy 150 lóerõ). Elöl független McPherson-rendszerû, hátul csatolt lengõkaros futómûrendszert találunk, torziós tengellyel. A Bravóban az utasok teljes körû légzsákvédelmet kapnak (akár 7 légzsák), a hárompontos biztonsági övek elõfeszítõvel és erõhatárolóval egészülnek ki, valamint mind az öt utas ülésénél megtalálható a plusz védelmet nyújtó fejtámla.

A modern biztonsági szempontok közül egyre nagyobb szerepet kap a gyalogosokkal történõ esetleges ütközés – az ilyen típusú balesetek során történõ sérülések csökkentése érdekében a Fiat mérnökei már a karosszéria tervezése során igyekeztek minél kedvezõbb tulajdonságokat kialakítani. Az új Bravo emellett természetesen rendelkezik a legmodernebb elektronikus menetsegítõ berendezésekkel: a biztonsági arzenálban megtalálható az elektronikus fékerõelosztóval kiegészített blokkolásgátló és az ESP is, aminek mûködését emelkedõn történõ elindulást segítõ program, valamint kipörgésgátló egészíti ki.   A vezetõ és az utasok kényelmét számtalan kiegészítõ berendezés fokozza, s egyben lehetõséget is nyújt az új Fiat Bravo testre szabásában, ilyen a kétzónás klímaberendezés, a kétféle HiFi-rendszer, a nagyméretû és kinyitható panoráma napfénytetõ, a sebességtartó automatika, az esõérzékelõs ablaktörlõ, a parkolássegítõ rendszer, vagy a ködlámpák kanyarba bevilágító kiegészítõ funkciója.  
Ez persze a nagy átlag felsorolása: nekünk az alapgép jutott. Az 1.4-es motorizáltságú, szolídan felszerelt modell. Bár pl. a kormány gazdagon el volt látva mindenféle gombokkal és kattintókkal, de mi másra figyeltünk. Nem tudom, tudatos-e (manapság mindenre lehet gyanakodni) de ez a motor plusz kasztni együttesen elég érdekes hanghatásokat tudott produkálni. Nem mondom, hogy hangos volt, de indítástól folyamatosan lehetett hallani: a nem hibridmotort nem vastag szigetelés választja el a felhasználótól. Másképpen: kap a felhasználó motorhang - élményt bõven, de szerencsére még a tûrõképesség határán. Az érzésben egy kicsit közrejátszhat az a tény is, hogy a nagyonis fiatos/autós karosszéria  a jóval drágább jármû érzetét kelti.   Ez a motor/típuskombináció az igazi magyaros megoldás: más látszik és más a való. Éreztem én ezt a piroslámpás- állórajtos bajnokok mindennapi kihívásaiban is. Másképpen volt ilyenkor nekik és nekem Meseautó a Bravo.  Nekem úgy, hogy csak ment, mendegélt, de bizony nemigen szaladt.   Maga az autó, a mindennapi vezetés kellemes nosztalgia volt az autóformájú autók régmúlt világában. Félreértés ne essék, ez dicséret részemrõl, nem valami retró fíling. A ránézésre is szép, használható jármû pontosan azt hirdette magáról használat közben- hogy használható és szép. Én tudom, hogy annyi, de annyi mindent kellett volna még átélnem (legalábbis az autós marketing-meseírók szerint) de nem jött össze. Nekem egy szép közlekedési eszközt jelentett a kocsi. Olasz autó 2007- ez bizony tökéletesen elegendõ volt. Olyannyira hatott, hogy végig piros autóra (na jó, Maranello pirosra) emlékeztem, pedig becsületes szürkéskék volt a valódi. Kell ennél több?

Kapcsolódó cikkek:

Itt mutatkozott be

Azóta már van Linea is

Ötszázas hír

kék/gyári fotók2007-10-06

hirdetés

Ajánlott olvasnivaló

Érdekes lehet még

Fiat Linea 1.4 8V Dynamic 77 LE

Fiat Linea 1.4 8V Dynamic 77 LE - kiskép

Ár: 3.080.000 Ft
Felépítés: Lépcsőshátú
Üzemanyag: Benzin
Váltó: Manuális

Részletes adatok...

Fiat Linea 1.4 8V Active 77 LE

Fiat Linea 1.4 8V Active 77 LE - kiskép

Ár: 2.860.000 Ft
Felépítés: Lépcsőshátú
Üzemanyag: Benzin
Váltó: Manuális

Részletes adatok...

Fiat Linea 1.6 Mjet 16V Dynamic 105 LE

Fiat Linea 1.6 Mjet 16V Dynamic 105 LE - kiskép

Ár: 4.220.000 Ft
Felépítés: Lépcsőshátú
Üzemanyag: Dízel
Váltó: Manuális

Részletes adatok...