hirdetés
hirdetés
  • 728_90
  • gyulai_fiat_tipo_sedan_728x90_180131

Hyundai törpe

Sok nem és sok igen: nem szárnyaló, de praktikus, nem gyors, de kényelmes.


Getz: csak szolidan


Nem gondolom, hogy általában igaz lenne a mondás, miszerint az egyszerûségben rejlik a nagyszerûség, vannak azonban esetek, amelyek még nálam is a szabályt erõsítõ kivételek közé sorollhatók. Ilyen kivétel az a kisautó, amely a Hyundai Getz elnevezés birtokosa.
Ha azt mondom, semmi különös, még nem mondtam vele sokat. Itt egy autó, amelyet ha nagyítóval vizsgálnék is át akár négyzetcentinként, akkor sem találnék benne semmi forradalmit, meglepõt vagy különlegeset. De ugyanígy nincs egyetlen olyan vonása sem, amelyre azt mondhatnánk, hogy kifogásolható, rémítõen rossz, elfogadhatatlan.
Ez a kocsi pontosan azt és úgy nyújtja, ahogy és amire terveztetett. Városi közlekedésre hivatott jármû, méretei és mozgékonysága okán remekül lehet vele parkolni, gyorsulása nem lenyûgözõ ugyan, de hová is röppennénk csúcsforgalom idején, útfelbontásokat kerülgetve? Csomagtere alkalmassá teszi a nagyobb bevásárlások eredményének elszállítására is, de arra már nem nagyon, hogy egy öttagú család több napos üdüléséhez elegendõ csomagot is befogadjon.
Külseje nem lenyûgözõ, de valahogy kedves, vagy mondjuk inkább úgy, aranyos. Kicsit titkolódzó is, mert innen nézve könnyedén alábecsülhetjük belterének kényelmét. Holott helykínálata egyáltalán nem rossz, még akkor sem, ha én ülök a vezetõülésben. Azt az ülést ugyanis olyankor egészen hátra tolva használom, ennek ellenére marad még kellõ lábtér azoknak is, akik hátul utaznak.
               
Beltere, mûszerfala tetszés szerint nevezhetõ unalmasnak, vagy éppen praktikusan egyszerûnek. Sok a szögletesség benne, szürke a kopogós mûanyag, de nem zörök, nem nyikorog és a kevéske mûszer elhelyezése éppen úgy sikerült, ahogyan kell. Minden egyetlen pillantással átlátható és minden könnyen, praktikusan kezelhetõ. Ami ellenben bosszantó, az az, hogy az embernek egyszerre négy szemmel kellene kutatnia a kormányon azt a pontot, ahol a kürt mûködésbe hozható. Ott van persze a duda-szimbólum, de csak pontos találat esetén szólaltatható meg. Nem kifejezetten kellemes dolog, fõképpen, ha valódi baleseti helyzetet próbálnánk ? hangjelzéssel figyelmeztetve a másik felet ? megoldani?
A hátsó ülésekkel kapcsolatban még meg kell jegyezni, hogy nem csupán a lábtér, de a széltében mérhetõ tágasság is örvendetes. A majdnem függõleges (tehát ívben nem befelé hajló) oldalaknak, ajtókialakításnak hála. Ráadásul a hátsó üléstámlák több fokozatban dönthetõk, s persze a csomagtér össze is nyitható az utastérrel. Ezzel együtt már jókora rakodóterünk lehet.
A Getz motorja nem nagy durranás, de nem is rossz. Bár fogyasztása lehetne kicsit kevesebb is, a motor csendes, egyenletes járású. Gyorsulásától senkit nem fog a rosszullét kerülgetni, de hát miért is akarnánk ezzel a kicsikével a nagyok versenytársaivá lenni? Futómûve nem a modern tudomány ilyen-olyan elektronikával megsegített terméke, de remekül megfelel, hisz még nagyobb sebességnél is stabil marad és a szélre az autó cseppet sem érzékeny. Csúcssebességéhez közelítve inkább hallani, mint érezni, hogy autózunk, de ez nem a motorzaj miatt van így, hanem azért, mert a menetszél zúgását nem csillapítja komolyan a karosszéria.
Ha családi autónak nem is, de másodkocsinak minden egyszerûsége és fantáziátlansága ellenére kiválóan beválik ez a városi törpe.                                                   Mûszaki adatok    Motor: 1086 cm3, soros, 4 hengeres benzin Max. teljesítmény (kW/LE/ford.)     : 46/62/5500 Max. nyomaték (Nm/ford.)              : 94/3250 Gyorsulás (0-100 km/h, sec.)        : 16,1 Végsebesség (km/h)                      : 150 Fogyasztás város/városon kívül/vegyes (l/100 km):  7,1/4,8/5,6
Kapcsolódó cikk:

Terjeszkedik a Hyundai

itgy/gyári fotók2007-01-31

hirdetés

Ajánlott olvasnivaló

Érdekes lehet még

Hyundai i20 Life AC 1.25i

Hyundai i20 Life AC 1.25i - kiskép

ABS+ESP

Ár: 2.990.000 Ft
Felépítés: Ferdehátú
Üzemanyag: Benzin
Váltó: Manuális

Részletes adatok...

Hyundai i20 Life AC 1.1 CRDi

Hyundai i20 Life AC 1.1 CRDi - kiskép

ABS+ESP

Ár: 3.499.000 Ft
Felépítés: Ferdehátú
Üzemanyag: Dízel
Váltó: Manuális

Részletes adatok...

Hyundai i20 Comfort 1.25i

Hyundai i20 Comfort 1.25i - kiskép

ABS+ESP

Ár: 3.299.000 Ft
Felépítés: Ferdehátú
Üzemanyag: Benzin
Váltó: Manuális

Részletes adatok...