hirdetés
hirdetés
  • 728_90
  • 728_90_2

Teszt: Nissan X-Trail 2.0 dci

Az új Nissan X-Trail új alaplemezt, jobb motorokat, csúcs 4x4-et és multifunkciós kormánykereket kapott. Az utastér tágas és kényelmes.
hirdetés
  • 300_250
  • fiat_haszon_300x250_170411

Keresztbe nem megy
2001-et írtak, amikor a Nissan formabontó SUV-os újdonsága piacra lépett. 2002-ben már nálunk is kapható volt. 2003-ban egy kicsit férceltek a ráncain és nagyjából a 2007-es váltásig nem sok egyéb történt az életében. Az Almera fenéklemezét használó szabadidõ autó, még jó néhány centivel kisebb volt, mint a manapság újdonságnak számító változat. A jellemzõen távol-keleties vonalvezetés rányomja a bélyegét az autó formavilágára, mely jellegében nem változott túl sokat. Még akkor sem, ha egyetlen azonos elem sem maradt az elõdbõl. Az, hogy tetszik vagy sem, jelen esetben irreleváns, mert mint tudjuk, a szépség fogalma relatív, egy azonban biztos, hogy a kategória egyik legjobban kitalált négykerekûjével futottunk össze.


Fontos szempont, hogy a 2007-ben megújult Nissan X-Trail-nél nem ráncfelvarrásról van szó. A fenéklemezt, az azóta komoly karriert befutott Qashqai-tól kapta kölcsön, ezzel együtt lényegesen megnõtt az autó külsõ és belsõ tere, áthangolták a futómûvet, belenyúltak az elektronikába, beleértve az ESP-t is, és a 4x4-es rendszert is felhozták a csúcsra. Ezekhez a high-tech változtatásokhoz mérten, szinte már póriasnak hat, hogy egy bõséges csomagtérrel is kiegészült az X-Trail. A régi modell még csak 410 liternyi helyet biztosított a motyóinknak, ez most 193 literrel megnõtt (603 liter). Ebben persze jelentõs szerepet játszott az autó 175 milliméteres hosszirányú növekedése is (4630 mm). Tesztautónk hátuljára pillantva az is kiderül, hogy már a motorok sem a régiek, ugyanis a Renault takarékos és közkedvelt dízel erõforrásai mozgatják ezt a jellegzetes formáját, mind a mai napig megõrzõ SUV-ot.


Rendhagyó módon, kezdjük az ismerkedést a csomagjainknak juttatott térrel, ha már az elõbb ilyen alaposan taglaltuk a hátsó tér sajátosságait. Az elsõ modellszériánál, még teljes szövet kárpitot kapott ez a rész is. Az új X-Trail-ben azonban ezt már hiába keressük. Ki kell hangsúlyozzuk, hogy az ok nem a spórolás volt, hanem a vásárlók körében végzett felmérésekbõl kiderült, hogy jelentõs részüket zavarta ez a leszõnyegezett felület, hiszen sokan szállítottak kutyát, sáros, és mindenféle az erdõ-mezõ bejárásához szükséges eszközöket, amelyek azután maradandó koszfoltokkal tették emlékezetessé jelenlétüket. Ezt kivédendõ az új változat, egy könnyen tisztántartható, de eszeveszett módon csúszós mûanyag felületet kapott. Amennyiben majd most is megkérdezik a vásárlókat (bár erre egyedül is rájöhettek volna), talán legközelebb ezen is változtatnak. Ami azonban tetszett, hogy a csomagtér kétszintes  lett. Az alsó szinten egy fiókot is találunk, tologatható elválasztó lapokkal kiegészítve, ami nagyon praktikus. Ez a „duplafenekû” rendszer alkalmas az értékesebb dolgok avatatlan tekintetek elõl való elrejtésére is. A szinteket elválasztó lap, két részben akár ki is vehetõ, amivel tovább javították a variálhatóságot, és a használati értéket.

Kicsit elõrébb kászálódva, egy igényes anyagokkal és kimondottan barátságosan kialakított utastérbe fészkelhetjük be magunkat. Az elsõ modell szerencsétlenül középre helyezett mûszerei, végre visszakerültek a vezetõ elé, ami kimondottan jó ötlet volt. Körülnézve, nyugodtan megállapíthatjuk, hogy itt sem köszön vissza semmi a régi modellbõl. Tesztautónk hatalmas panoráma üvegteteje, a kabriós látképnek köszönhetõen igazi élménnyé teszi a hátsó utasok számára az utazást, és akkor a sok-sok beáramló fényrõl még nem is szóltunk.


A vezetõ egy multifunkciós kormánykereket kapott. A középsõ konzol legfelsõ eleme a képernyõ. Ez egyszerre ad otthont a navigációs rendszernek, a multimédiás és egyéb fedélzeti információknak, illetve a tolatókamera jóvoltából a hátunk mögötti teret is itt tarthatjuk majd szemmel. További pozitívum, hogy a rakodóhelyek számával és kihasználhatóságával sem fukarkodtak az X-Trail lakberendezõi. Az utastér egyébként tágas és kényelmes, és akár öt felnõtt utas számára is kellõ helyet biztosít.

Az általunk tesztelt változat, egy hatsebességes automataváltót kapott, amit azonban szekvenciális üzemmódban (kézi váltás) is használhatunk. Az automata elég körülményesen és lagymatagon mûködik, de ha elegünk lesz a vacakolásból, kézi üzemmódba állítva igazi élményfokozóvá válik. Kitanulva a metodikát, (váltáskor egy pillanatnyi gázelvétel, majd újra vissza a gázra!) gyorsabb dinamikusabb váltásokra és 100 kilométerenként közel 2 literrel kevesebb üzemanyag fogyasztásra számíthatunk. Tesztautónk gázolajos erõforrása a Renault palettáról érkezett (a gyümölcsözõ együttmûködés révén). A 2.0 dci motor nyomatéka, fogyasztása és az általa biztosított dinamizmus tökéletesen illeszkedik az X-Trail kiváló tulajdonságaihoz.


A kapcsolható 4x4-es hajtáslánc, az elektronikus nyomatékelosztás, a lejtmeneti asszisztens révén az X-Trail jól mozog havon, csúszós úton, vagy éppen terepen is. Ezért csalóka is lehet a dolog, mert még nehezebb terepen is meglepõen nagy magabiztossággal haladhatunk elõre, de ne feledkezzünk el az autó átlépõ magasságáról, ami határt szab az árkon-bokron való autózásunknak. Egyébként az esti terepautózás szerelmeseinek komoly segítséget jelenthet, a tetõcsomagtartó robusztus tartóelemeinek elsõ részébe beépített pótfényszóró, ami a felülrõl érkezõ fénycsóvának köszönhetõen, új szemszögbõl világítja meg az elõttünk lévõ terepet. Aszfalton gördülve teljesen személyautós a vezetés élménye. Hihetetlenül magas kanyarsebességek mellet is hibátlanul uralható az autó, sõt igazán uralni sem kell, mert olyan jóindulatúan viselkedik, amire kevés példát lehet találni a versenytársak körében. A fékerõ jól adagolható, a kormány áttételezése tökéletes, a gördülési kényelem is jeles, a terhelésváltásokra sem akar kitörni vagy megvadulni, nincsenek alattomos szokásai, szóval a vezetés élménye csillagos ötös!


A biztonság terén sincsenek a Nissan X-Trail-nek problémái, hiszen elhozta a négy csillagot, a független törésteszt alapján talán az oszlopra, fára való felcsavarodásban még egy kicsit javulhatna, de ezt, ha nem muszáj, ne gyakoroljuk túl sûrûn. Egyébként meg átlagos útviszonyok mellett, a hihetetlenül kiegyensúlyozott úttartásból adódóan, még félabnormálisra vett stílusban sem lehetett a keresztben való autózásra rávenni a Nissan szabadidõ autóját. Amennyiben valaki úgy döntene, hogy ez a modell lesz az elkövetkezõ idõszakban az útitársa, jó döntést hozott, persze ezt az élményt sem adják ingyen, mivel minimum hat és fél milliót le kell perkálni érte.

Kapcsolódó cikkek:


Nissan GT-R SpecV

Nissan X-Trail-FCV
 

bögös/gyári képek2009-04-13

hirdetés

Ajánlott olvasnivaló

Érdekes lehet még

Nissan Micra ELLE 1.2 l DIG-S 72 kW (98 LE)

Nissan Micra ELLE 1.2 l DIG-S 72 kW (98 LE) - kiskép

Ár: 4.339.000 Ft
Felépítés: Ferdehátú
Üzemanyag: Benzin
Váltó: Manuális

Részletes adatok...

Nissan Micra ELLE 1.2 l 59 kW (80 LE) CVT

Nissan Micra ELLE 1.2 l 59 kW (80 LE) CVT - kiskép

Ár: 4.049.000 Ft
Felépítés: Ferdehátú
Üzemanyag: Benzin
Váltó: Automata

Részletes adatok...

Nissan Micra Visia 1.2 l 59 kW (80 LE) CVT

Nissan Micra Visia 1.2 l 59 kW (80 LE) CVT - kiskép

Ár: 3.389.000 Ft
Felépítés: Ferdehátú
Üzemanyag: Benzin
Váltó: Automata

Részletes adatok...