hirdetés
hirdetés
  • 728_90
  • 728_90_2

Teszt: Opel Astra Sedan

Az új Opel Astra Sedan elegánsan megfogalmazott lehetõség a nagy csomagteret, de mégsem kombit kedvelõknek.
hirdetés
  • 300_250
  • fiat_haszon_300x250_170411

A legnagyobb Astra
Az Opel fronthajtásos alsó-középkategóriásai közül elõször az Opel Kadett E készült négyajtós változatban. A kilencvenes évek elején sokan választották a Vectra helyett, olcsóbb is volt, meg nem sokkal kisebb, meg Vectrából nem jutott elég Magyarországra (akkoriban).  Igaz túl sok fantázia, vagy elegancia nem szorult abba a kocsiba. Aztán az  Astra F is készült négyajtósban, már csinosabb külsõvel, utódja, az Astra G is épült szedánként, szintén jó megjelenéssel. Az Astra H négyajtósa az elõdök sikerei ellenére sokat váratott magára, nemrég viszont megérkezett és kapható. Lehet- az Opel a lassúskodással elvesztett jó pár vevõt, ugyanis a konkurencia nem hanyagolta el a szegmens négyajtóst keresõ vásárlóit, sõt. Viszont így az Opel elleshette, mivel tarolnak a többiek.  Íme a végeredmény.

                                      Az új Astra Sedan formavilága nem túl bonyolult, de azért csinos

 Alig több mint négymillió forintos induló árával az Opel Astra Sedan jó ajánlat nem csak a négyajtós alsó-középkategóriások között, hanem ár-érték arány tekintetében magában a kategóriában is. Persze ehhez érdemes megjegyezni, hogy az Opel az Astra Sedan-ba nem tesz 1,6 literesnél kisebb erõforrást, tehát az egyhatosok táborában kell körülnézni. Az alap Essentia nem egy agyonextrázott modell, adottak a legfontosabb elemek, mint a front és oldalégzsák, viszont nincs például légkondi. Ez utóbbi egy Essentia Plus csomagnak nevezett felszereltségi pakkban is megvásárolható, amelyben multifunkciós bõrkormánnyal, CD-játszóval, ködlámpákkal együtt adják 299 000 Ft-ért.  
Az Opel Astra három és ötajtós változatának tengelytávja 2614 mm, a kombié nagyobb, 2703 mm. Ez utóbbi alapra építették az Opel Astra Sedan-t is, követve ezzel a mai utóépítési szokásokat - például a Renault Mégane tengelytávja is nagyobb a négyajtós és a kombi változat esetén. De míg az Astra Caravan hossza 4515 mm, addig a Sedan hosszabb, 4587 mm – ezzel az Astra család legnagyobbja. A nagyobb hossz a klasszikus kiképzésû farral eleganciát kölcsönöz az autó megjelenésének, amelyre az Opel rá is játszott. A hátfal kiképzése formailag nagyon tiszta, sima a csomagtérfedél, csak egy króm dísz fut rajta keresztül. A rendszámot a lökhárítóra szerelték. Mint az elõdnél, ugyanúgy itt is magasra nyúlik a hátsó lámpa, viszont a C-oszlop lefutása harmonikusabb. Mióta a Vectra modellfrissítésen esett át - cirka másfél éve -, és Astra-szerû orrot kapott, azóta összekeverhetõ szembõl a kisebb testvérével, most már hátulról is, a Sedan-nal. Talán ez is jelzi, hogy jól sikerült a négyajtós Astra formaterve.
                    Drámai változásokról nem beszélhetünk az új Opel Astra Sedan belsejében

A négyajtós Opel Astra utastere elöl az ötajtóssal egyezõen berendezett. Onnan származik a divatos, jó anyagból készített mûszerfal, és a teljes elsõ berendezés a középkonzollal és kardánbox-szal. Egy újdonság van rajta, a csomagtérnyitó gomb  csak belülrõl nyitható a csomagtartó, illetve a csomagtartóból, ha véletlenül ottragad valaki. Az üléshelyzet németesen mélyebb - de nem olyan mély, mint az Opel GTC-ben, vagy Astra Twin Top-ban -, az ülések tömete is keményebb. Átlagosan jól formázott, kellõen hosszú combtámasszal és magas háttámlával. A meglepetés akkor jön, mikor hátra ül az ember. Az ajtókivágás formájának köszönhetõen könnyû hátra bejutni, ahol a kategória mércéjével hatalmas a lábhely. Itt már lehet hálálkodni a hosszabb tengelytáv miatt. A fejtér is bõven elég, kifejezetten nagy a tér, ami javítja az utazás komfort érzetét. Hátul túl sok extra nem kényezteti az utasokat, van ugyan könyöklõ, meg állítható fejtámla, a merevítõ alagút sem túl tolakodó, de pakolásra csak két kis ajtózseb áll rendelkezésre, az ablakok pedig tekerõsek.
Ha kinyitjuk a csomagtérfedelet, egy hatalmas üreg tárul fel. Itt jön a másik tényezõ, hogy nem csak a tengelytáv nagyobb, amitõl kényelmes hátul ülni, hanem a hossz is, ami meg lehetõvé tette a hatalmas csomagtartó kialakítását. Igaz pakolni nem a legkönnyebb, mert bár a külsõ zsanéros, teleszkópos csomagtérfedél magasra nyílik, a hátracsúszott holmikért a csomagtartó hosszméretébõl adódóan be kell mászni. A saroglya bõvíthetõ is a hátsó üléstámlák elõre hajtásával, sík lehet a padló, ha elõre billentjük az ülõlapot is.
Az Astra Sedan alapmotorja a fél éve átdolgozott 1,6 literes, 115 lóerõs benzines. A korábbi egyhatossal ellentétben már alul is nyomatékos, és a teljes hasznos fordulatszám-tartományban gázérzékeny. Mint a benzines szívómototok általában, ez is 3000 f/perc érték fölött élénkebbé válik, de kényelmesen használható kínlódás nélkül a nagypapás, gyorsan felváltós stílusban is. A motor elég csendes, pörgetve ugyan hallatja a hangját, de nem tolakodón. Az autó gyorsulása jó átlag. Az ötfokozatú kézi váltó karja hosszú utakon mozog, a váltó mûködése Opelesen keményebb. Ötödik fokozatban autózva 90 km/h sebességnél 2600 f/perc értéken forog a fõtengely, 130 km/h értéknél ugyanez 3700 f/perc. Városban, hidegben közel kilenc litert ivott az autó, országúton sikerült 6,8-as menetet is futni.

                     Az új Opel Astra Sedan újdonsága, a csomagtartó-rész visszafogottan elegáns


 Az ötajtós Opel Astra is a komfortosan rugózó, mégis stabil futómûvû autó, mindez a Sedan-ra is igaz. Természetesen van különbség a két kivitel úti-viselkedése között, a négyajtós komfortosabban rugózik, ez köszönhetõ a nagyobb tengelytávnak is. Az úthibákkal jól elboldogul, a kanyarokkal szintén, csupán finoman alulkormányzott, ami nagyon jól uralhatóvá teszi. A kilógó csomagtartó nem tette „fardobóssá” az autót. Autópályatempóval is nyugodtan fut a kocsi. A kormányzás kellõen érzékeny, visszajelzést is ad a vezetõnek, a fordulókör viszont kicsit nagyobb, mint az ötajtós esetén.    Kényelmes családi autó az Opel Astra Sedan. Aki ezt választja, az megkapja az ötajtós egyhatoshoz képest körülbelül 100 000 forintos felár ellenértékét, hiszen a kocsi hátul nagyobb, és a csomagtartója is nagyobb, bár körülményesebben pakolható. Olyanoknak mindenképpen ajánlható kocsi, akik nagy csomagtérre vágynak, de nem akarnak kombit, inkább elegánsabb négyajtósban utaznának. Elsõ blikkre taxinak is nagyon beválhat. Akinek nem telik Vectrára, annak is jó alternatíva.

Nem ajánljuk viszont a GTC-helyett, mert a Sedan nem a fiatalos-hûdesportos megjelenésû autók halmazába tartozik. Az is inkább válassza az olcsóbb ötajtóst, aki nem használja ki a hátsó nagy hely és öblös csomagtartó adottságait, mert végeredményben ezek az autó többlet-szolgáltatásai.
     
Soros négyhengeres benzinmotor, elöl keresztben beépítve, hengerenként négy szelep, hengersoronként 2 vezérmûtengely. Hengerenkénti befecskendezés. Ötfokozatú kéziváltó, fronthajtás. Hengerûrtartalom: 1598 cm3 Teljesítmény: 80 kW(115 LE)/6000 Nyomaték: 155 Nm/4000 Súly/teljesítmény arány: 11,35 kg/ LE   Karosszéria Négyajtós, ötüléses önhordó acélkarosszéria. Menetkész üres tömeg /megengedett össztömeg: 1306/1730 kg Hosszúság: 4587 mm Szélesség: 1753 mm Magasság: 1458 mm Tengelytáv: 2703 mm Csomagtér ûrtartalma/ledöntött ülésekkel: 490/870 l    Futómû Elöl McPherson kerékfelfüggesztés kanyarstabilizátorral, alumínium lengõkarokkal, hátul csatolt lengõkaros felfüggesztés tekercsrugókkal, lengéscsillapítókkal, stabilizátorral. Elöl hátul tárcsafékek, elöl hûtött. Felniméret: 6,5x15 col Gumiméret: 205/55 R16 Fordulókör: 11,47 m   Menetteljesítmények Gyorsulás 0-100 km/h: 11,7 s Végsebesség: 191 km/h Tesztfogyasztás: 8,3 l/100 km


Kapcsolódó cikkek:

Új Opel Insignia

Új Opel Agila

Új Opel Corsa GSi


Kapcsolódó oldal:

Az Opel magyarországi wewboldala

Ajánlott Opel kereskedés

További tesztek

cikk, fotó: déem2008-04-25

hirdetés

Ajánlott olvasnivaló

Érdekes lehet még

Opel Meriva 1.4 TWINPORT ECOTEC Essentia

Opel Meriva 1.4 TWINPORT ECOTEC  Essentia - kiskép

Ár: 3.319.000 Ft
Felépítés: Egyterű
Üzemanyag: Benzin
Váltó:

Részletes adatok...

Opel Meriva 1.4 TWINPORT ECOTEC Enjoy

Opel Meriva 1.4 TWINPORT ECOTEC Enjoy - kiskép

Ár: 3.499.000 Ft
Felépítés: Egyterű
Üzemanyag: Benzin
Váltó:

Részletes adatok...

Opel Meriva 1.4 TWINPORT ECOTEC Cosmo

Opel Meriva 1.4 TWINPORT ECOTEC Cosmo - kiskép

Ár: 3.899.000 Ft
Felépítés: Egyterű
Üzemanyag: Benzin
Váltó:

Részletes adatok...