hirdetés
hirdetés
  • 728_90
  • 728_90_2

Új Citroen Berlingo

Az új Citroen Berlingo kicsit nagyobb, kicsit szélesebb, kicsit modutoposabb. Azért tovább gyártják a régit is.
hirdetés
  • 300_250
  • fiat_haszon_300x250_170411
 

Régi - új Berlingo

Az új Berlingo 2008 májusában kerül kereskedelmi forgalomba Magyarországon,- a jelenlegi Berlingo mellett. Ez utóbbit ugyanis továbbra is belépõ modellként forgalmazzák, Berlingo First néven. A Citroën 2007 végére világszerte  több mint 1 millió példányt értékesített ebbõl a típusából.  
                                      Az új Citroen Berlingo gömbölyûbb- és formára megizmosodott

Az új Berlingo is megnõtt: 24 cm-rel hosszabb (4,38 m), 8 cm-rel szélesebb (1,81 m), a tengelytáv pedig 3,5 cm-rel lett nagyobb (2,73 m). Eredménye ennek péládul, hogy  rekordnagyságú a hátsó lábtér (24,5 cm), és még nagyobb a rakodótér, amely a kalaptartó alatt 675 literes lett, azaz 51 literrel nagyobb, mint a Berlingo First esetében. A tetõig mérve az ûrtartalom elérheti az 1350 litert, a 2. sori ülések kiemelésével pedig akár a 3000 litert is. Az autó nettó külsõ magassága nem nõtt, így továbbra is parkolhatunk vele mélygarázsokban, és az aerodinamikai tulajdonságai sem változtak. Jelentõs, 4,6 m²-es üvegezett felülettel is rendelkezik (nagy panoráma szélvédõ, oldalsó ablakok és háromszögablakok).  
                             Az új  Citroen Berlingo osztott  hátsó ajtaja könnyít a szállítási nehézségeken

Az új változat az ajtók, az ablakok vagy akár a felszerelések révén is számos karosszéria-kombinációt kínál, így például az autó hátsó üléseire történõ beszálláshoz 1 vagy 2 oldalsó tolóajtó közül lehet választani, melyek hasznos szélessége 65 cm.  Az új Berlingo újítása, az opcióként rendelhetõ nyitható hátsó ablak. Hosszú tárgyak, például szörfdeszka is szállítható, mivel a hátsó ajtószárnyra szerelt rendszámtábla így is mindig látható. A csomagtartó 2/3-1/3 arányban osztott ajtószárnyakkal is felszerelhetõ. A keskenyebb ajtószárny a jobb oldalon található, így a hátsó rész szûk helyen is könnyebben elérhetõ. Ezek az ajtók egy mozdulattal 177°-ban is nyithatók. 

Ez az ajtórendszer megkönnyíti a hosszú tárgyak szállítását, mivel az autóval akkor is lehet közlekedni, ha a kisebbik ajtó nyitva van, mivel a nagyobbik ajtón található a rendszámtábla és a harmadik féklámpa. (Magyarországon nem engedélyezett.) A szárnyasajtókkal együtt kínált zsiráftetõ csukott ajtók mellett is lehetõvé teszi hosszú tárgyak szállítását.   Az új Berlingo 2. üléssorában XTR felszereltség esetén 3 egyforma méretû, egyszemélyes ülés, a többi változatban egy 1/3-2/3 arányban osztott üléssor található. A 3 egyszemélyes üléses konfiguráció elõnye elõször is az, hogy dönthetõ háttámlák állnak rendelkezésre, így a hátul ülõ utasok maguk választhatják meg az üléspozíciót. A középsõ ülés háttámlájának váza asztalkaként, könyöktámaszként és pohártartóként is szolgál. Végül, ha a vevõ a független hátsó ülések mellett dönt, akkor az elsõ ülések háttámlái repülõgépes asztalkát foglalnak magukba.   Az új Citroen Berlingo megõrizte és tovább tökéletesítette a Modutop-ot, a többfunkciós belsõ tetõt, amely opcióként rendelhetõ (Comfort szint kivételével). Átdolgozott dizájnján felül hasznos rakodóhelyeket is kínál: rakodópolc, középsõ rakodóhely az 1. és a 2. üléssorban, „bûvészdoboz” (kétajtós rekesz hátul), valamint hosszában és keresztben is használható külsõ tetõrudak. A jó közérzethez a kiegészítõ tetõszellõzés, az illatosító, valamint a hosszanti tetõablakok és az átlátszó középsõ rakodóhely is hozzájárul, melyek még több világosságot engednek az utastérbe.    Egy másik újdonság: az átalakítható felszerelés belsõ tartórudakból áll, melyek a Modutop® hiánya esetén a tetõ alatti magasságot segítenek kihasználni. Az újítás hosszú tárgyak (kb. 2 m), például sílécek vagy barkácsanyagok szállítását teszi lehetõvé anélkül, hogy az autó légellenállása ennek kárát látná. A belsõ rakodópolcot Multispace kivitelnél opcióként, az XTR esetében pedig szériában kínálja a Citroën.
                                  Az új  Berlingo belterének jellegzetessége lett a személyautós kiképzés 
  Az új Berlingo átvette a C4 Picasso futómûveit, vagyis az elsõ futómû pszeudo-McPherson rendszerû, trapéz alsó lengõkarokkal és stabilizátor-rúddal. A hátsó futómû  egy stabilizátor-rúddal összekapcsolt, deformálódó kereszttartóra épül, a lengéscsillapítók ferde elhelyezése teszi különlegessé, melynek célja a kerékjáratok méretének optimalizálása és az, hogy széltében több hely szabaduljon fel, miközben megszünteti a kereszt- és hosszlengések okozta kellemetlen érzéseket. A lehetõ legmagasabb fokú kényelem biztosítása érdekében a hátsó futómû elasztomer szilentperselyekkel rendelkezik.
Alapfelszereltségben tartalmazza az ABS-t, valamint az elektronikus fékerõelosztót és a vészfékrásegítõt. Az új Berlingón 4 nagy átmérõjû tárcsafék található, melyek közül az elsõ kettõ hûtött, erõteljes fékezéskor pedig az elakadásjelzõk automatikusan bekapcsolnak.   Az új Berlingo az ESP-vel összekapcsolt ASR-rel is rendelhetõ, valamint akár 6 légzsák is kérhetõ. Az elsõ vezetõ- és utasoldali légzsák az alapfelszereltség részét képezi. Kapható 2 oldallégzsák és 2 függönylégzsák is.Az elsõ utasülésen és a 2 hátsó szélsõ ülésen Isofix rögzítések, illetve az ülés mögött egy 3. rögzítési pont található. Az új változat karosszéria-szerkezetét is megerõsítették, különösen a C- és B-oszlopoknál.   Karbantartási periódus 20.000 km vagy 2 év a dízelváltozatok esetében, illetve 30.000 km vagy 2 év a benzinüzemû változatoknál, normál használati feltételek mellett. Növelték egyes alkatrészek élettartamát, például a dízelmotoron a vezérmûszíjat 240 000 km után, vagy 10 évente kell cserélni, természetesen normál használati körülmények mellett.   Végül, az ellenálló és mosható anyagok, például az ülések, a padlószõnyeg és a szintetikus szõnyeg anyagának használatával valamelyest csökkentek a használati és karbantartási költségek.

Kapcsolódó cikkek:


Új Citroen Nemo

A díjnyertes új Citroen Jumpy

Az új Citroen C5Kapcsolódó oldal:

A Citroen magyarországi hivatalos weboldala

k/gyári képek2008-04-13

hirdetés

Ajánlott olvasnivaló

Érdekes lehet még

Citroen C1 1.0i Spot

Citroen C1 1.0i Spot - kiskép

Ár: 1.990.000 Ft
Felépítés: Ferdehátú
Üzemanyag: Benzin
Váltó:

Részletes adatok...

Citroen C1 1.0i Spot

Citroen C1 1.0i  Spot - kiskép

Ár: 2.165.000 Ft
Felépítés: Ferdehátú
Üzemanyag: Benzin
Váltó:

Részletes adatok...

Citroen C1 1.0i Comfort

Citroen C1 1.0i Comfort - kiskép

Ár: 2.515.000 Ft
Felépítés: Ferdehátú
Üzemanyag: Benzin
Váltó:

Részletes adatok...